Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР: Палещите стърнища остават без пари

22 март 2012, 18:21 часа • 4825 прочитания

Земеделските стопани, които палят стърнища и сухи треви, ще бъдат лишени от европейски субсидии, предупреждават от МВР, цитирани от БГНЕС.

Затоплянето на времето и повишаването на дневните температури са основните причини за рязкото увеличение на пожарите през последната седмица. Ежедневно огнеборците в цялата страна реагират на около 500 произшествия, по-голямата част от които са пожари в сухи треви, сервитутни зони, лесонепригодни площи, пасища и стърнища.

Към 15 часа днес има 77 действащи огнища, а от началото на деня огнеборците са потушили 242 пожара. И днес огнената стихия взе две жертви - 84-годишен мъж от село Юпер и жител на село Веселиново.

Според българското законодателство, земеделските стопани, които опалват стърнища и сухи треви, могат да бъдат лишени от земеделски субсидии. Според ЗМВР при първо провинение нарушителите могат да бъдат санкционирани с глоба от 200 до 2 000 лева, а при рецидив налаганата глоба е от 500 до 5 000 лева. Според ал. 2 на чл. 331 от НК всеки, който предизвика пожар в горския фонд в следствие на запалване на стърнище, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до 5 000 лева. Текстове от Закона за опазване на околната среда също категорично забраняват паленето на подобни площи, независимо от сезона.

При предприетите от пожарникарите и полицаите съвместни проверки, само от началото на седмицата в област Пазарджик бяха заловени и санкционирани по съответния административен ред 15 подпалвачи. Сформираните екипи ще осъществяват превантивен контрол, а проверките ще се извършват освен в светлата, така и в тъмната част на денонощието, предупреждават от МВР.

Деян Георгиев
Деян Георгиев Отговорен редактор
Новините днес