Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москва заплаши европейските потребители с по-висока цена на газа

28 август 2024, 13:28 часа • 1894 прочитания

Москва заплаши, че европейските потребители ще се сблъскат с по-висока цена на газа, ако споразумението за транзит на руски газ през Украйна не бъде удължено, след като то изтече на 31 декември, предаде "Ройтерс".

"Ще плащат повече"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че ако сделката не бъде удължена, Русия може да намери алтернативни маршрути, но европейските клиенти ще трябва да плащат повече.

Вчера, украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че няма да продължи споразумението с Русия и обясни, че "това е приключен въпрос".

Още: Зеленски: Украйна няма да продължи транзита на руски газ

Той все пак уточни, че ако има искане на европейски страни за транзит на руски газ, техните предложения ще бъдат разгледани.

Съгласно договора, който изтича в края на настоящата година, тръбопроводът от съветско време Уренгой-Помари-Ужгород пренася газ от Западен Сибир до град Суджа, Курска област. Оттам газът продължава пътя си през Украйна към Словакия. В Словакия тръбата се разделя - едно направление поема към Чехия, а друго - към Австрия. Основните клиенти на този руски газ са Унгария, Словакия и Австрия.

След превземането на Суджа: Ще продължат ли доставките на руски газ през Украйна?

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес