Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Московски обещава да работи за по-ниска такса на "Дунав мост 2"

14 ноември 2014, 13:45 часа • 24694 прочитания

Ще предложим среща с румънската страна, за да договорим намаление на таксите за преминаване на леки автомобили по "Дунав мост 2". Това обяви новият транспортен министър Ивайло Московски по време на днешния парламентарен контрол.

Все още няма потвърждение от Букурещ за такава среща, затова и министърът не можа да каже кога би се състояло евентуално събитие. Московски добави, че от началото на 2014-та година към месец ноември се очаква да преминат около половин милион моторни превозни средства.

Той обясни и по какъв начин се определя размера на таксите за преминаване на превозни средства, като уточни, че това става с постановление на Министерския съвет. "Тъй като размерът на таксите за преминаване през „Дунав мост” 2 се определят с решения на двете правителства – българското и румънското, е необходимо да се проведат консултации между тях за евентуалното намаляване на тези такси на леки автомобили в двете посоки”, добави той. Това би било възможно след като се отчете начинът, по който се формират приходите от таксите от леките автомобили.

"Само за сравнение мога да посоча, че на мост Русе – Гюргево таксите за леки коли бяха намалени от българска страна от 6 на 2 евро с постановление на Министерския съвет за посока България – Румъния. А тези от румънска страна бяха намалени на 3 евро”, каза още Ивайло Московски.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес