Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицотакис: Гърция никога няма да се върне назад

22 октомври 2024, 13:04 часа • 401 прочитания

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис твърдо отхвърли всяко връщане към финансовата криза, която опустоши страната през предходното десетилетие. Изказването му дойде на събитие, организирано от Министерството на развитието, предаде Kathimerini.

Говорейки за новата икономическа трансформация на Гърция, Мицотакис подчерта ангажимента на правителството за поддържане на политическа стабилност, стимулиране на инвестициите и подобряване на индустриалната производителност.

„Няма да се върнем към ситуацията, пред която се сблъскахме през 2010 г., десетилетие на криза, която причини огромни трудности за Гърция и нейния народ“, заяви Мицотакис.

Той добави, че страната вече е преминала през условията, които предизвикаха кризата, с по-голямо доверие от международни инвеститори и финансови институции. ОЩЕ: Чудото от Атина: как Гърция се пълни с пари

Бързият икономически растеж

Подчертавайки напредъка на Гърция, Мицотакис отбеляза, че сега страната е на път на бърз икономически растеж, надминаващ средното за Европейския съюз. Той каза, че правителството е комбинирало фискална дисциплина с динамичен растеж, което е било ключово за осигуряване на възстановяването на Гърция.

„Вървим бързо, за да настигнем ЕС по отношение на производителността и конкурентоспособността“, отбеляза той. „Някои все още искат връщане към фалшивия просперитет от 2010 г., но аз ви уверявам: никога няма да се върнем назад", добави още Мицотакис. 

Мицотакис подчерта също, че истинският икономически прогрес не може да се случи без социално сближаване. Той призова за справяне с регионалните неравенства, особено в североизточния регион Еврос, където Александруполис отбеляза значителен растеж, докато останалата част от района остава слабо развита. ОЩЕ: Икономически растеж от 2,2% през 2024 г. прогнозира Гръцката централна банка

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес