Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Менда Стоянова: Частните пенсионни фондове не информират хората

30 януари 2015, 09:00 часа • 22911 прочитания

Не може 40% от хората да не се интересуват къде отиват 5% от доходите им. Това е типичният песимизъм на българина. Той не взима предвид, че трябва да се пенсионира и да получава реални доходи. По този начин председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира скорошно изследване на "Алфа Рисърч".

Според данните в него 40% от осигурените за втора пенсия не знаят в кой пенсионен фонд участват, не са се интересували и едва след разгорялата се политическа дискусия по темата разбират значението на този избор. Колкото по-млади са хората, толкова по-слабо са информирани. Най-осведомени са работещите над 40-годишна възраст, които е трябвало да правят избор при създаването на втория стълб.

В ефира на БНТ Стоянова беше категорична, че целта на обсъжданите промени не е хората да си преместят парите от частните фондове в НОИ.

Проблем обаче било, че тези финансови инструменти и хората, които ги управляват, не информират и обясняват на българите различни неща. Например, че съществуват две пенсионни системи - солидарна и солидарна плюс. Освен това не се полагали усилия да се да се обяснява каква е тази пенсионна схема.

По повод представените вчера данни, че за 10 години вноските в пенсионните фондове са се стопили с 0,7%, председателят на бюджетната комисия обясни, че това е резултат от сривът на капиталовите пазари и държавните ценни книжа. В допълнение беше обяснено, че вчерашното заседание не е имало за цел да оценява работата на Комисията за финансов надзор. За целта ще бъде свикано друго заседание, което вероятно ще се проведе след 2-3 седмици.

Въпреки това Менда Стоянова си позволи да критикува финансовия регулатор, посочвайки, че на сайта му няма дори калкулатор, който да ти позволява да си изчислиш пенсията.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес