Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манолова обяви победа за двойния стандарт при храните в ЕС, но има още законодателни стъпки

17 април 2019, 15:47 часа • 2252 прочитания

Гръмки изявления от страна на омбудсмана Мая Манолова и донякъде евродепутата от БСП Момчил Неков последваха след като днес (17 април) Европейският парламент (ЕП) гласува т.нар. от самата Манолова "Нов търговски механизъм за потребителите".

И в двете изявления са употребени следните изрази: "Това е много сериозна крачка към забраната на двойните стандарти при храните в Европейския съюз" (Манолова) и "С това днешно гласуване ще прекратим селективното движение на стоки и услуги, което е резултат от предлагането им във вариант "Източна" и във вариант "Западна" (Момчил Неков).

За какво става въпрос? ЕП гласува промени в Директивата за потребителските права, съгласно които ако има подвеждащ маркетинг относно съставките в продукти на един и същ бранд в различни държави-членки на ЕС (например за различни съставки маркетингът е все едно са едно и също или има "значително" по-различни съставки в продукта, предлаган в една държава-членка спрямо друга), националните власти на съответната държава ще се занимават с въпроса, а съответната такава практика ще влиза в черен списък. Ако има "широка вреда" от такава практика, ще се налагат глоби, които тръгват от не по-малко от 4% от годишния оборот на съответната компания за предишната финансова година или 2 млн. евро в случаи, в които липсва информация какъв е оборотът. А на всеки две години ЕК ще прави оценка на пазарната ситуация. Всичко това обаче трябва да бъде одобрено първо от Европейския съвет, а ако това стане, всяка страна-членка ще има срок от 2 години да въведе промените в своето законодателство.

Освен това, с друго гласуване ЕП одобри създаване на общоевропейска база данни, в която ще се публикуват всички проучвания на нови стоки и продукти, които де факто не са финансирани от самите компании и които биха били критични към съответния продукт. Базата, за която ще отговаря Европейската агенция по безопасност на храните, ще може да се ползва от трети страни и да се прави анализ дали за дадена стока има и други проучвания освен рекламираните от самите производители. И тези промени първо трябва да бъдат одобрени от Европейския съвет.

„Благодаря на всички, които се включиха в битката срещу двойните стандарти при храните в ЕС. Показахме на Европа, че и ние можем да бъдем големи и да участваме активно в политиките на Съюза. Показахме и на българските граждани как институциите в България могат да работят заедно за една справедлива кауза – да защитят достойнството и интереса им", изтъкна Манолова.

"Борбата срещу "Европа на две скорости" трябва да продължи и в следващия Европейски парламент, след повече от 10 години членство няма как да се заблуждваме, че този проблем не съществува. Сега това е огромна победа за България, но има още много сфери, в които имаме работа", каза доста по-умерено Момчил Неков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес