Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манолев: Експортът ни надхвърля 6 млрд. евро през първото тримесечие на 2018 г.

11 юни 2018, 16:17 часа • 1916 прочитания

През първото тримесечие на 2018 г. запазваме устойчивия ръст на експорта ни, а стойността на изнесените стоки надхвърля 6 млрд. евро. Малките и средни предприятия също отбелязват значителен ръст в производството, износа, заетостта и производителността на труда. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форума „Европейски парламент на предприятията“, съобщи БГНЕС. 

Той поздрави организаторите за инициативата да организират дискусията в такъв формат. „Европейският парламент е символ на единството на Европейския съюз, а малките и средни предприятия имат нужда именно от повече сътрудничество и установяване на общи проекти. Това партньорство трябва да излезе от националните граници, за да бъде максимално ефективно“, подчерта той и допълни, че бъдещето на малките и средни предприятия, ще определи и бъдещето на икономиката на ЕС.

Икономическият заместник-министър акцентира и на важността за насърчаване на предприемачеството. „Успешните стартъпи са утрешните конкурентни малки и средни предприятия“, посочи той и съобщи, че за последните през последните 5 години в България са създадени около 2000 стартъпи. От компаниите, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а 40% са получили последващо финансиране.

Целта на събитието е да се пресъздаде сесия на Европейския парламент, но с участието на предприемачи. Европейският парламент на предприятията насочва вниманието на бизнеса и политиците към темите за Единен европейски пазар, търговия и инвестиции и предприемачество в малките и средни предприятия. В събитието участват предприемачи от 44 европейски държави, както и представители на институции. Форумът е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и се организира от Българската търговско-промишлена палата и Европалати.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес