Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лорер обяви нов кредитен продукт за българските малки и средни предприятия

10 май 2022, 12:33 часа • 1573 прочитания

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер обяви нов кредитен продукт за малките и средни предприятия. Това се случи на пресконференция след среща с представители на Фонда на фондовете и Асоциацията на банките в България. Причината е изключително трудната ситуация пред българската икономика и малките и средни предприятия у нас. 

"Днес сме тук, за да споделим още един продукт влиза в действие за българските и малки и средни предприятия. Този път кредитен продукт. По програмата "Възстановяване" отново то REACT-EU българските малки и средни предприятия ще бъдат подкрепени с кредити без нужда от обезпечение. Размерът на програмата е 96 млн. лв., които ще бъдат отпуснати от Фонда на фондовете към българските банки", обяви Лорер. 

Стана ясно, че 7 търговски банки ще могат да дават кредити на български малки и средни предприятия на базата на гаранциите, отпуснати от Фонда на фондовете. 

Министърът припомни свършеното до момента. "Преди седмица обявихме първият продукт от REACT-EU - малкия план за възстановяване и устойчивост на ЕК - 140 млн. лв. за енергийна ефективност. Това лято стартира и първата мярка по големия План за възстановяване и устойчивост - 260 млн. лв. отново за малки и средни предприятия - този път за технологична модернизация. И двете мерки са безвъзмездни грантови схеми за българските компании", каза Лорер.

Министърът отговори и на въпрос за еврото. "Политическото послание от днес е, че датата 1 януари 2024 г. се поддържа от всички. Техническият план се работи", каза още Лорер. Той заяви, че посланието му към парламента и коалиционните партньори и да проявят изключителна отговорност към този процес, за да се извърши максимално бързо. "Имаме изключително много техническа работа", каза още Лорер. Той обърна внимание, че първата стъпка е въпросът с Плана за приемане на еврото да бъде съгласуван в рамките на коалицията.

Министърът отговори и на въпрос за напрежението в коалицията. "Нашата коалиция е изключително динамична. Това се вижда всеки ден. Виждате, че нашият формат е също толкова динамичен, за да може да успокоим всеки един от тях", каза още Лорер. 

Мартин Гиков, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Фонда на фондовете, коментира, че за структурата е удоволствие да се види надграждането на програма " "Възстановяване" 1, която гарантира вливане на допълнителен ресурс в българската икономика", каза Гиков. Той отчете доброто отношение с търговските банки и тяхното професионално отношение е проактивност. Той изрази увереността си, че тези 96 млн. лв. изключително бързо ще бъдат предоставени на крайни получатели. 

Председателят на Асоциацията на банките в България Диана Митева коментира, че програма "Възстановяване" 1 е била навременна и е помогнала на малките и средни предприятия да имат достъп до финансов ресурс. "Това, което се случи по време на така наречената ковид криза е, че ние банките останахме рамо до рамо с бизнеса и нито в един момент не спряхме да кредитираме", заяви още Митева. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес