Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лобист на царя купи Vivacom

20 ноември 2015, 11:48 часа • 15246 прочитания

След дълго и напрегнато наддаване на търга в Лондон Vivacom стана собственост на бизнесмена Спас Русев. Той е спечелил с предложение на стойност 330 млн. евро, съобщава "Дарик".

До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г. След като банката изчака 6 месеца след крайния срок, в края на октомври "ВТБ Капитал" обяви, че пристъпва към продажбата на телекомуникационния оператор БТК, опериращ под търговската марка Vivacom.

Припомняме, че Спас Русев бе човекът, който чрез „Телелинк“ беше в сътрудничество с БТК по време на управлението на Симеон Сакскобургготски. Именно неговото име се спрягаше като най-вероятен нов собственик на телекома. Има слухове, че той ще действа като "ръка" на ВТБ. Спасов е близък с директора на местното звено на руската банка Милен Велчев. Точно Спасов доведе Велчев и другите етикетирани като "юпита" лондонски финансисти в правителството на Сакскобургготски.

В крайната фаза на търга освен Спас Русев участва и Greek Olympia Group на гръцкия бизнесмен Панос Германос.

Още подробности за продажбата на Vivacom прочетете в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес