Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КРИБ: Решението за компенсации за тока спасява цялото българско предприемачество

26 юли 2024, 17:31 часа • 1576 прочитания

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ - "Гласът на българския бизнес" – изрази своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия.

Припомняме, че с пълно мнозинство Народното събрание одобри удължаване на програмата за компенсиране на бизнеса за високите цени на тока до края на годината, а прагът бе намален от 200 на 180 лева на мегаватчас. Вносители бяха ГЕРБ-СДС, "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН.

"Приетото решение, което да бъде последвано от компесаторен механизъм, се явява жизнено спасително за цялото българско предприемачество, за сигурността на работните места на наетите и гарантирането на работните заплати", гласи позицията на КРИБ.

"КРИБ високо оценява постигнатото за първи път съгласие между народните представители от различни парламентарни групи.

Използваме повода да благодарим за проявените отговорност и грижи към българския бизнес и икономика на 185-те (с изключение на петима от присъстващите) народни представители, подкрепили с гласа си решението, и специално на ПП на ГЕРБ- СДС като председател на енергийната комисия", добавят от конфедерацията.

Вчера темата влезе в дневния ред на парламентарната комисия по енергетика, а нейният председател - Делян Добрев, обяви, че спасителната програма трябва бързо да бъде придвижена и гласувана. Днес това се случи - държавата ще плаща тока на бизнеса, ако цената на борсата скочи над 180 лева на мегаватчас.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес