Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай обяви фискални стимули за икономиката си, но запази размера им в тайна

12 октомври 2024, 14:33 часа • 425 прочитания

Китай обеща да "увеличи значително" дълга, за да съживи икономиката си, но остави инвеститорите да гадаят за общия размер на пакета от стимули, жизненоважен детайл, за да се прецени дълготрайността на неотдавнашното му рали на фондовия пазар, пише Reuters.

Втората по големина икономика в света губи инерция и се бори да преодолее дефлационния натиск и да повиши доверието на потребителите на фона на рязък спад на пазара на имоти.

Идеята на стимулите

Министърът на финансите Лан Фоан увери на пресконференция, че Пекин ще помогне на местните правителства да се справят с проблемите си с дълга, ще предложи субсидии на хора с ниски доходи, ще подкрепи пазара на имоти и ще попълни капитала на държавните банки, наред с други мерки.

Именно това са всички стъпки, за които инвеститорите призовават Китай.

Нервното чакане на инвеститорите

Пропускът на Лан обаче да посочи сума за пакета вероятно ще удължи нервното чакане на инвеститорите за по-ясна политическа пътна карта до следващото заседание на китайския законодателен орган, който одобрява допълнително емитиране на дълг. Датата за срещата все още не е обявена, но се очаква през следващите седмици. ОЩЕ: Световната банка прогнозира забавяне на китайската икономика

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес