Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил Ананиев: За първи път България излиза на пазара с 30-годишни книжа

16 септември 2020, 11:46 часа • 1753 прочитания

Вчера реализирахме на международните капиталови пазари първата ни външна емисия дълг от 2016 година насам. Това стана в рамките на одобрените тавани за новоемитиран държавен външен дълг, заложени в Закона за изменение и допълнение на държавния бюджет за 2020 година, както и в обемите на Средносрочната глобална програма за емисия, ратифицирана от Народното събрание през 2016 година и актуализирана прз първата половина на 2020 година във връзка с кризата, предизвикана от глобалната пандемия от COVID-19, каза на брифинг министърът на финансите Кирил Ананиев.

Емисията беше обявена в два транша - 10-годишни и 30-годишни книжа. За първи път в нашата история излизаме на пазара с 30-годишни книжа. Емисията предизвика безпрецедентен интерес сред инвеститорите, което доведе до заявки, които надвишаваха над четири пъти обема, който търсехме – 2 млрд. евро. Това ни даде основания да увеличим лимита на емисията на 2,5 млрд. евро, разпределени в два транша от по 1,25 млрд. евро. Крайният резултат е уникален за досегашната икономическа история на България – постигнатата доходност можем да сравним с доходността, която постигат държави, които имат по-висок кредитен рейтинг от нашата държава, включително и държави от еврозоната, заяви Ананиев.

Очевидно доверието в страната ни е на много високо ниво. Това се потвърждава и от участващите инвеститори, които са от много висок клас. Без съмнение, успехът на емисията е резултат на дългогодишните ни усилия на поддържане на строга финансова дисциплина. В Европейския съюз ние сме на второ място по най-нисък външен дълг спрямо Брутния вътрешен продукт след Естония. Радва ни и активното участие на българските инвеститори, които придобиха 16% от общия обем на книжата. Участваха инвеститори и от Великобритания, Германия, САЩ, Нидерландия, Белгия и други държави, посочи финансовият министър.

Постигнахме доходност, която ни намалява разходите при обслужване на този дълг. Това означава, че лихвите, които ще плащаме оттук нататък, ще са много по-ниски от тези, които бяха при първоначалните ни намерения, обясни Ананиев.

По думите му новият външен дълг ще бъде използван за покриване на съществуващ дълг, за увеличаване на фискалния резерв, финансиране на бюджетния дефицит, както и за покриване на финансовото осигуряване на социално-икономическите мерки, свързани с COVID-19.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес