Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каракачанов пита: Какво правим - намираме работа на хората или ще бягат навън?

05 май 2020, 08:35 часа • 6236 прочитания

Мерките са приемливи, но винаги има нюанси. Сега най-важното е какво правим след COVID-19 – ще ангажираме ли загубилите работата си хора или те ще хванат самолетите. Не е въпросът само България да си реши проблемите индивидуално, а светът да стъпи на крака. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов видя нещата в края на официалното извънредно положение и подготвяните законови мерки след него.

Как точно се регламентират ситуациите, при които здравният министър налага мерки като извънредно положение заради епидемиологична обстановка? И няма ли това да е на практика продължение на извънредното положение без официално име – мисля, че няма да е без закон, добави лидерът на ВМРО пред Нова телевизия.

Според Каракачанов, българската икономика ще търпи щети поне още година. И посочи като най-проблемен сектор туризмът, който носи 15 млрд. лева годишно на България. Секторът се държи на кредити – смятам, че всички мерки, които сме предложили, са все неща, които на практика ще помогнат – намаляване на ДДС и държавна помощ за чартъри, каза още вицепремиерът (подробности по мерките ТУК).

Не може държавата да е само касиер, само да прибира. Ако си готов да зачеркнеш 15 млрд. лева, не мислиш. Държавата трябва да подпомага точно в такива ситуации, настоя Каракачанов. Според него, дотиране за чартъри и ваучери за почивка ще се върнат впоследствие в бюджета – но без да казва числа.

Не може да чакаме Брюксел всичко да решава – трябва да сме проактивни, категоричен е лидерът на ВМРО. Той се възмути, че само 20% от хранителните продукти на българската трапеза са български. „Парадоксално е държавата, която е хранила половин Източна Европа, да внася 80% от плодовете и зеленчуците”, каза Каракачанов. Той не се притесни от евентуални европейски санкции заради протекционизъм.

На въпрос дали заради протекционизъм няма да тръгнат цените на горе, отговорът беше "временно ограничаване" – идея на ВМРО. Не става ясно обаче как ще се сключват толкова краткосрочни договори за внос и кой външен вносител би чакал няколко месеца. Каракачанов обаче се съгласи, че българският производител не може да задоволи вътрешното потребление, но идеята била да оцелеят производства.

Каракачанов настоя и за постоянно действащ икономически съвет, с участие на всички парламентарно представени партии.

Не мислим за демография, за образование - много хубав е принципът на общо свободно движение, но за държави като България това значи 2 млн. души назад, каза още вицепремиерът.

Що се отнася до проектите за реформа в армията, Каракачанов предупреди, че заради пандемията проектът за ВМС т.е. нови военни кораби е възможно да няма договори до края на годината - тъй като не може да се пътува за преговори. "Не може в криза да режеш единият крак на сигурността в името на това да се правиш на популист. По-добре парите не на калпак, както предлага БСП, а парите да бъдат инвестирани правилно", обобщи вицепремиерът. "Дай да се обезоръжим, да бъдем голи и боси, защото на някой господин така му е кеф за 2 часа", каза още той. И увери, че няма забавяне в производството на F-16 за България.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 май"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес