Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е бъдещето на "Марица Изток" - Асен Василев посочи ангажиментите ни

18 февруари 2022, 10:44 часа • 3643 прочитания

40% намаление на въглеродния отпечатък на комплекса "Марица Изток" и затваряне на централите, които не отговарят на екологичните изисквания към момента – поели сме тези ангажименти в рамките на зелената сделка. Затваряне на допълнителни мощности не сме предлагали в Плана за възстановяване. Това увери вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в отговор на въпрос на парламентарен контрол.

По думите му, улавянето и утилизацията на въглероден диоксид са технологии, които не влизат сред позволените за финансиране съгласно Плана за възстановяване. Именно това беше сочено като възможно решение за най-големия ни въглищен комплекс на някои синдикални форуми - с искане проект с такава технология да влезе в Плана за възстановяване.

Добре е да намалим с 40% въглеродния отпечатък, по-добре е да няма парогазова централа, но как ще бъде постигнато, попита Красимир Вълчев, който е бивш министър на образованието, но е депутат на ГЕРБ-СДС от Стара Загора. Отговорът на вицепремиера е, че ще се залага на миксиране на източници, включително на американските централи, които в срок от 2 до 4 години би трябвало да бъдат върнати на държавата.

Натрупване на нарушения по "Натура" и в околната среда пречи на проекта за ПАВЕЦ "Чаира", обясни още Василев по друг проект, който той счита за многообещаващ за енергетиката ни. Той обаче не е в Плана за възстановяване, защото не попада в обхвата му.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес