Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви документи са необходими за регистрация в Бюрото по труда?

07 ноември 2023, 08:15 часа • 14504 прочитания

Загубата на работното място – основния източник на доходи – е сред най-трудните моменти за всеки самоиздържащ се или отговорен за семейния бюджет. Търсенето на нова работа е предизвикателство, пред което загубилият своето работно място или търсещият първо работно място след завършване на образованието си все някога се изправя през живота си. Освен частните агенции за подбор на персонала, трудови борси и сайтове, чрез които работодатели търсят своите нови служители директно, в страната ни функционира Бюро по труда, което макар да е държавна структура и да има своите недостатъци, е необходимо за загубилите своята работа с цел не само откриване на ново и подходящо работно място, отговарящо на образованието, опита и изискванията им, но и за да получат полагащите им се обезщетения за безработица.

Гражданите, които никога не са имали необходимост от регистрация в бюрото по труда, срещат трудности, сблъсквайки се с институцията за първи път, произхождащи от неинформираността им как функционират бюрата и какви документи са необходими за регистрация в Бюрото по труда.

Още: Защо вдигането на минималната заплата повишава безработицата? Говори д-р Пламен Иванов (ВИДЕО)

Какви документи са необходими за регистрация в Бюрото по труда за търсене на нова работа и за получаване на обезщетение за безработица?

Документите, необходими в тези два случая, както и възможните начини за регистрация, са различни, като регистрация в Бюро по труда не е достатъчно, за да се получи обезщетението при загуба на работното място.

  • Желаещите да се регистрират в Бюрото по труда с цел възползване на посредническите му услуги за търсене на работа, могат да направят това и използвайки електронна услуга, без да е нужно да посетят Бюрото по труда в техния град. Заявлението, което се подава към бюрото по труда на место (като е необходимо да се посети местното бюро лично и лицето да носи валидна лична карта в себе си) или по електронен път, служи само за регистрация  за ползване на посредническите услуги на Агенцията по заетостта, но не е достатъчна стъпка за получаване на обезщетение за безработица на тези, на които им се полага такова. Тук може да се запознаете с подробности относно подаване на заявление за регистрация в Бюро по труда онлайн, като не е нужно да имате електронен подпис, тъй като има опция за моментно издаване на такъв, който да послужи за регистрацията.
  • За регистрация в Бюрото по труда гражданите следва да отговарят на определени условия, сред които са: да не са с прекратена регистрация заради предишни неизпълнения на задълженията към Бюрото по труда, да имат предвид, че имат право на активна регистрация само в една дирекция „Бюро по труда“ по постоянен или по настоящ адрес, че трябва да са български граждани или да са лице, на което е предоставено убежище или международна закрила, притежател на синя карта на ЕС, останал без работа в рамките на три месеца или желаещ да смени работодателя си и т.н.  Услугите на Агенция по заетостта и търсенето на работа чрез Бюро по труда са безплатни и не се дължат такси за регистрация.
  • Гражданите, имащи право на обезщетение за безработица, следва да подадат друго заявление, което е към съответното териториално поделение на НОИ. Това не изключва подаване на заявление за посредничество за търсене на работа към Бюрото по труда, но то не е достатъчно и въз основа на него не може да бъде получено обезщетението за безработица. Възможните начини за подаване на заявление за обезщетение при безработица са:

По електронен път чрез сайта на НОИ с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава на место от НОИ и ще ви е полезен за редица други електронни услуги, предлагани от НОИ, или валиден квалифициран електронен подпис (КЕП). Подаването се осъществява на следния линк: ТУК! Попълва се електронна форма, като строго се препоръчва да се запознаете с нея и да изчетете инструкциите, за да минимизирате риска от грешки. Важно е да приложите и прикачите и копие от акта за прекратяване на трудовото правоотношение, без който няма да бъде уважено заявлението ви.

Още: Проучване: Българите искат 20% увеличение на заплатата и по-малко стрес

Гражданите, които нямат електронен подпис или не притежават ПИК не следва да се притесняват. Те могат да подадат на место заявлението или да го изпратят до съответната териториална дирекция на НОИ, като използват лиценцзиран пощенски оператор. И в двата случая гражданите следва да изтеглят, разпечатат и попълнят заявлението, което може да открият на следния електронен адрес: ТУК!

В съответните сайтове на НОИ, Агенция по заетостта може да откриете допълнителна информация по темите, които ви вълнуват, и подробности относно това какви документи са необходими за регистрация в Бюрото по труда.

6 причини за прегаряне на работното място

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес