Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как инженерните технологии влияят на индустрията?

27 февруари 2023, 13:40 часа • 1645 прочитания

Инженерите имат огромна роля за формирането на света, в който живеем днес. Новостите, които въвеждат, значително са подобрили живота ни. Пример за това са римските акведукти, островърхата арка, строителният кран и много други. Днес повечето иновации помагат за проектирането на сгради, инфраструктура, продукт или производствен процес, а не толкова с техния строеж.

Ползите от инженерите в модерния свят

Инженерите работят основно в областта на иновациите, като те или проектират чисто нов продукт, или подобряват съществуващ. Тези иновации водят до много ползи за нашия живот. Творческите решения на ежедневните проблеми често са в основата на инженерството. Мостове, коли, телефони, компютри, самолети – всички те са проектирани и произведени от инженери и са пример за едни от най-големите индустриални развития. Повечето хора не са запознати с работата, която вършат инженерите. Безпроблемното функциониране на всичко - от компютърни системи до светофари - зависи изцяло от тях.

През последните години инженерните технологии бележат огромен растеж в няколко сектора на икономиката, което се отразява съответно и на нашия живот. Важно е да се отбележи, че повечето иновации вече са софтуерни – чрез използването на програми се оптимизира процесът на проектиране, но има и такива, които са физически.

Гражданско инженерство и ползите от него

Дейността на гражданското инженерство включва: проектиране, изграждане и поддръжка на обществена инфраструктура, като пътища, мостове, водоснабдителни и електроснабдителни мрежи, канализация, летища и обществени сгради. Ползите от него подпомагат живота в населените места да протича по-приятно и няма за цел да оптимизира производството на дадено предприятие. Сред най-полезните иновации за гражданското инженерство са:

● 3D принтиране – това е една от най-важните новости в строителните технологии. Тази технология променя начина, по който сградите, мостовете, пътищата, язовирите, могат да бъдат конструирани с невъзможна досега ефективност. Модерните небостъргачи не биха могли да съществуват без него. Сред ползите на 3D печата е, че позволява на строителните инженери да произвеждат предварително готови за използване материали, както извън обекта, така и директно на място;

● изкуствен интелект (AI) – що се отнася до гражданското инженерство тази технология има много ползи за оптимизацията при разпределянето на енергия и по-бързото отстраняване на аварии.

Промишлено инженерство

Със сектора на промишлеността се занимава производственото инженерство. Процесите, с които се занимава, включват планиране на начина на производство, разработване на инструменти, процеси, машини, оборудване, интегриране на съоръжения и системи за производство на качествени продукти с оптимален разход на капитал. Производствените инженери могат да се съсредоточат върху въвеждането на нов продукт (NPI), но също и върху проектирането и работата на интегрирани системи за производство на висококачествени икономически конкурентни продукти, които често са по-безопасни, по-бързи за производство и по-рентабилни от настоящите предложения на конкуренти.

През последните години производственото инженерство бележи огромен напредък в роботиката, което води до производствени ползи. От десетилетия електрониката се ползва за подобряване на производствения процес и се смята, че следващото стъпало е роботизираната автоматизация, която може да помогне на производителите да намалят разходите и да подобрят ефективността на своите операции.

Също така, роботите могат да се използват като решения за модернизация на съществуващо оборудване. В сферата на нефтените полета се проектират и използват такива технологии, за да изпълняват задачи в опасни среди или екстремни условия,което е от голяма полза. Не само, че използването на такава технология за този тип работа е много по-безопасно от изпращането на хора, но те са много по-ефективни. В производствената индустрия роботиката е известна като средство за "гъвкава автоматизация". Това е метод на автоматизация, чиито ползи позволяват бързо да реагира на промените в производството. За да работи, персоналът трябва да може да програмира компютъризираните системи, което води до управление на машините.

Публикации относно работата на инженерите и иновациите в индустрията може да намерите в сайта engineering-review.bg.

Технологии, които се използват в няколко сфери

Има открития и технологии, които не са полезни предимно за една сфера, а за няколко. Такива технологии, са:

● облачно пространство – в днешно време много ползотворна е облачната технология. Една от най-големите ползи от нея е, че позволява да се съхранява голямо количество данни онлайн в “облак” без да са нужни компютри или други физически устройства за съхранение на информация. Облачните системи са необходими във всеки бизнес днес. Благодарение на тях,  не е нужно инженерите да използват суперкомпютър в офиса, за да се занимават с проектиране на дизайн или производство. Използването на външни бази данни не само позволява по-добра ефективност и управление на захранването, но също така централизира всичките ви данни на едно място. Така няколко инженери могат да работят едни и същи проекти навсякъде, по всяко време и на всяко устройство, което им позволява да синхронизират по-добре работата си. Също така, техният отговорник ще следи по-добре работата им. Централизацията на данните в облак е ключът към бъдещия успех, когато става въпрос за управление на данни;

● софтуер за проектиране (CAD) – с него строителните инженери могат да проектират конструкции, които са по-ефективни и рентабилни. С тази технология вече могат да се създават и произвеждат проекти за машинни части, инструменти, сгради и други конструкции с по-голяма точност. Софтуерът за проектиране позволява на потребителите си да планират своите творения и прототипи дигитално в 3D пространство, което им дава пълен контрол върху всеки детайл от началото до края - включително правене на промени в движение, както пожелаят. Ползите на дигиталните прототипи са, че не се нуждаят от материали и по-лесно се правят, в сравнение с физическите. Възможностите за работа с това проектиране го правят подходящо не само за гражданското инженерство, но и за проектиране на машини или инструменти за дадена индустрия.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес