Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът установи, че няма нарушения около "Южен поток"

25 юни 2014, 18:13 часа • 24730 прочитания

Правителството одобри позицията на България по процедура за нарушение №2014/2176 по описа на Европейската комисия, касаеща изпълнението на българския участък от проекта „Южен поток”. Това става ясно от информацията на пресцентъра на МС.

В документа са записани следните заключения:

1. Със сключеното през 2008 г. междуправителствено споразумение не са предоставени изключителни права, концесия или обществена поръчка на „Южен поток България” АД да проектира, финансира, строи и експлоатира газопровода, който ще бъде собственост на компанията.

2. Създаването на дружеството с решение на МС през 2010 г. е в съответствие с вътрешното законодателство и не нарушава разпоредби от Общностното законодателство.

3. По отношение на възлаганите от дружеството договори не се нарушават принципите за недискриминация, равно третиране и прозрачност и прилаганите от дружеството правила съответстват на тези принципи.

Проектът на позиция е разгледан от Съвета по европейските въпроси към Министерския съвет на 23 юни 2014 г.

След поредица от предупреждения и критики за проекта "Южен поток" в началото на месеца ЕК започва наказателна процедура срещу България. Брюксел изпрати официално писмо за известяване, а поводът стана изборът на строител на газопровода. На 24 май стана ясно, че победител в конкурса е "Стройтрансгаз консорциум".

Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток", докато текат консултациите с Европейската комисия. Това обяви премиерът Пламен Орешарски няколко дни по-късно на  брифинг в Министерския съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън, предаде БГНЕС.

По време на изслушване в Народното събрание беше обяснено, че решението е било взето от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски.

Министърът-председателят не отговори на въпрос кога проектът може да бъде рестартиран, след като бъде изпратена необходимата информация до Европейската комисия. От думите на Орешарски не стана ясно и какви неустойки ще дължи страната ни, ако "Южен поток" не бъде рестартиран. Той се позова на факта, че става дума за търговски договор т.е. търговска тайна.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес