Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът не знае, че БНБ ще печата спешно 60 млн. лв.

20 август 2014, 14:29 часа • 28643 прочитания

Не знам темата, обърнете се към БНБ. Това служебният министър на финансите Румен Порожанов коментира информацията за обществена поръчка на Централната банка* за печатане на 60 млн. банкноти и дали тя има връзка с КТБ, предаде репортер на БГНЕС.

Не сме запознати с темата, каза и премиерът Георги Близнашки. 

Порожанов добави че няма връзка между отпечатването на банкнотите и увеличението на дефицита.

Премиерът не е имал среща с говерньора Иван Искров на БНБ до този момент, но щял да потърси диалог. БНБ е автономна институция, каза Близнашки.

Ситуацията около КТБ:

Фондът за гарантиране на влоговете разполага с ресурс около 2,1 млрд. лв. - основно той е в парични средства и държавни ценни книжа, които са бързо ликвидни. По закон фондът се включва в хипотезата на отнет лиценз и изплащане на дължимите средства на гарантираните лица.

Министърът на финансите обясни, че до момента при него не са искани официални срещи с представители на Оманския фонд, но е имало предходни срещи с предшественика му на поста Петър Чобанов.

Изявлението на служебния премиер, че "смел фонд, регистриран във Виена е готов да подпомага КТБ", Порожанов обясни, че това е лъч надежда. Финансовият министър допълни, че това било предварително намерение, което трябва да бъде официализирано. Няма нищо конкретно, добави той.

Темата с поставянето под особен надзор на КТБ е обезпокоителна в рамките на отражението, което дава на цялата икономика и финансова система, коментира Порожанов. Той добави, че цялата отговорност по закон и оперативна дейност е в рамките на БНБ.

"Министерството на финансите като институция разглежда глобално какво би било отражението на едно или друго решение. Затова позицията ни е търсенето на решение с използването на пазарен инструментариум, така че по никакъв начин да не се ангажира публичен ресурс за спасяването на КТБ или за оздравителни мерки под каквато и да е форма. БНБ извършва съответните одити.

В рамките на закона те имат право да разглеждат всякакви предложения, свързани с оздравяване на банката. Интересът ни е одитът там да бъде направен максимално бързо", добави финансовият министър.

*Да отпечата 60 милиона броя левови банкноти с номинал 10,20 и 50 лв. ще поръча БНБ на френската компания Oberthur Fiduciaire ("Обертюр Фидюсиер"). Това стана ясно от обявление на централната банка, публикувано в понеделник от Агенцията за обществени поръчки.

"В края на юни и началото на юли възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви. Изключителните обстоятелства имат характер на непредвидими събития. Тази извънредна ситуация съвпадна и с традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти през туристически сезон, мотивират се от БНБ. По-нататък разбираме , че банковата криза е увеличила търсенето на налични пари.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес