Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Животновъди: Млекопреработвателите ни убиват

08 май 2012, 17:20 часа • 6103 прочитания

Млекопреработвателите убиват животновъдния сектор, алармира изп.-директор на Националната асоциация за развъждане на черношарената порода в България Ангел Йонов. Йонов заяви, че след срещата, която са имали с премиера и решението да бъде приета наредбата за млечните продукти, рязко са спаднали изкупните цени на суровината, предаде Стандарт Нюз.

"Мандраджиите са в картелно споразумение и ако това продължава така, те буквално ще убият един цял сектор от икономиката", категоричен беше Йонов. От много региони в страната животновъди алармирали асоциацията, че млекопреработвателите изкупуват суровината на 40-45 стотинки за литър.

"Искаме защита, защото това е непосилно след като голяма част от производителите, за да оцеляват и работят, имат и кредити. Реалната цена на литър в момента е 70-75 стотинки. Силово в някои части на страната принуждават животновъдите да продават обаче с 50 на сто по-евтино литъра", каза още Йонов.

Той е категоричен, че трябва да има наредба за млечните продукти и на щандовете в магазините продуктите с растителни и други примеси да нямат място.

"Напълно подкрепям премиера, който изтъкна, че именно примесите образуват шлаки в кръвоносните съдове на хората и затова страната ни е сред първте по сърдечно-съдови и други заболявания", казва още Йонов. В момента членовете на асоциацията подготвят писмо, което ще изпратят до МЗХ, за да сигнализират за ситуацията. Сигнал ще бъде подаден и до Комисията за защита на конкуренцията, допълни той.

 

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес