Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Живодар Терзиев: С 3 до 5% ще поскъпнат горивата за автомобилите до края на годината

07 октомври 2021, 16:33 часа • 7032 прочитания

От 3 до 5% допълнително поскъпване на автомобилните горива до края на годината очаква председателят на Българската петролна и газова асоциация (БГПА) Живодар Терзиев. Той прогнозира, че в краткосрочен план – 2021 и 2022 г., цените ще продължат да растат и изрази надежда поне до края на годината да не е със стръмни темпове.

Терзиев уточни, че очаква допълнителното поскъпване за автомобилните горива до края на тази година да е с 5 до 7 стотинки и да не надхвърли 5%.

"Секторът тази година изостана с месец до два, спрямо международните цени -имахме наличности и ги реализирахме във всеки следващ месец", отбеляза той и заяви, че вече всички тези запаси са изчерпани като възможности.

Терзиев изрази надежда да няма нови колебания, особено на природния газ, който в момента е "бенчмаркът" за останалото ценообразуване. "След като търгуваме енергийна мощност, всяка енергия, която си спечели висок пазар, дава право на останалите да я настигнат. П този ред, при 2700 или 3000 лева за 1000 кубични метра на природния газ, не виждам никакво основание останалите горива като дизеловото гориво, мазута, който забравихме, но е алтернатива на природния газ за топлофикациите и дизеловото гориво да отстъпват назад", посочи председателят на БПГА.

"Що се отнася до Зелената сделка, пакета „Fit for 55“ и какво да очакваме, откъм акцизно и данъчно облагане, са ново левче или 1.20 лв. без ДДС", посочи още Живодар Терзиев. Това означава, че от 2023 година е възможно бензинът да е до 4 лева на литър - тъй като акцизът ще стане по-голям, а това зависи от ЕС и според Терзиев следва да има разговори с Брюксел.

"Ще има различни механизми, във връзка с търгуването на въглеродните емисии на замърсяването, но на настоящия етап, ако приемем, че 2.30 – 2.40 лв. струва литър конвенционален бензин, то в 2023 г. при същите условия трябва да прибавим 1.30 - 1.40 лв. с ДДС или 3.50 или 4 лева...", добави той.

Запитан какво би могла да направи държавата и може ли служебно правителство да преговаря за поетапно поскъпване на акциза, Терзиев заяви, че имаме пълното право, като най-бедната страна в ЕС, да претендираме за поетапност пред Брюксел.

България няма готовност за Зелената сделка, категоричен е Терзиев.

Откривайки дискусия, посветена на предизвикателствата пред петролния бизнес в страната, той изрази недоумение от налаганите насилствено от Европа изисквания и представи изчисления, показващи какво би ни коствало постигането на тотална електромобилност и изграждане на водородни станции, например. Живодар Терзиев е категоричен по отношение на Зелената сделка, че "България трябва да намери зелената медиана или златната среда".

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес