Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инвеститори: Биткойн е по-вероятно да падне до 10 000 долара, отколкото да поскъпне

11 юли 2022, 10:57 часа • 3762 прочитания

След резкия спад в цената на биткойн в началото на юни, криптовалутата продължава да се обезценява. Само в рамките на месец биткойн е загубил около 25% от стойността си. На този фон инвеститори от Уолстрийт очакват сривът в цената на криптовалутата да продължи.

Биткойн е по-вероятно да падне до 10 000 долара, отколкото да възвърне стойността си и да се търгува за 30 000 долара. Това смятат 60% от 950 инвеститори, които са участвали в проучване проведено от MLIV Pulse. 40% смятат, че цената на криптовалутата ще се повиши. Към момента на подготвяне на материала биткойн се търгува срещу 20 408 долара, сочат данните на CoinMarketCap.

Светът на криптовалутите беше разтърсен от затруднени кредитори, сринати валути и край на епохата на пандемията, в която идеята за „лесни пари“ подхранваше интереса към виртуалните валути, предава Bloomberg.

Около 2 трилиона долара са били изтрити от пазарната стойност на криптовалутите от ноември миналата година, когато цената на биткойн достига своя абсолютен връх от близо 69 000 долара.

Мнението за развитието на сектора е поляризирано. 28% от инвеститорите са уверени, че криптовалутите са бъдещето на финансите, докато 20% твърдят, че виртуалните пари не притежават никаква стойност.

Криптовалутният срив вероятно ще принуди правителствата да засилят допълнително регулациите на индустрията. Подобно действие се разглежда като ползотворно от повечето участници в проучването. Правителствена намеса би могла да засили доверието в криптовалутите сред институционалните инвеститори и инвеститорите на дребно.

Намесата вероятно би била приветствана и от потребителите, които понесоха удара от срива на стейбълкойна TerraUSD и проблемите причинени от крипто кредиторите Celsius Network и Voyager Digital Ltd.

Същевременно някои централни банки също обмислят разработването на собствени виртуални валути.

Повечето инвеститори обаче смятат, че нито спадовете в цените, нито правителствените регулации се очаква да променят съществено индустрията и тенденциите в класацията на най-популярните криптовалути. Мнозинството от анкетирани смятат, че биткойн и етер ще запазят водеща позиция на пазара в следващите пет години дори и при наличието на разработени от централните банки виртуални пари.

Що се отнася до незаменимите токени (NFT), повечето инвеститори ги приемат просто като символи на статус, отколкото като средства за инвестиция.

Мнозинството от анкетирани очакват следващия бум на спекулативни сделки на финансовите пазари да е изцяло свързан с криптовалутите. В същото време на NFT, новата концепция за следващото поколение интернет, известна като web3, и други блокчейн разработки се дават минимални шансове да събудят следващия голям интерес за сделки на пазара.

 

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес