Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интерконекторът получи разрешение за пренос на природен газ

30 септември 2022, 15:16 часа • 1172 прочитания

Независимият преносен оператор ICGB получи разрешение за пренос на природен газ, съобщиха от компанията изпълнител на проекта.

Ден преди началото на търговска експлоатация на интерконектора Гърция-Българя Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие Решение за разрешаване започване осъществяването на лицензионната дейност по пренос на природен газ от ICGB.

Още: Радев след срещата си с Алиев: Големите консуматори у нас може да получават газ директно от Азербайджан

Документът е финален и удостоверява, че компанията е изпълнила успешно всички условия по издадената още през ноември 2021 г. лицензия за дейността по пренос на природен газ чрез газопровода IGB. С решението си КЕВР потвърждава, че ICGB практически е ресурсно, технически и финансово готова за осъществяване на пренос на природен газ чрез съоръжението. Интерконекторът стартира търговска експлоатация на 1-ви октомври, в първия ден от новия отоплителен сезон и в първия ден на новата газова година.

Двата национални енергийни регулатора на България и Гърция одобриха със съвместно решение промени в Мрежовия и Тарифния кодекси на ICGB. Одобрена е и промяна на датата за влизане в търговска експлоатация – 1-ви октомври.

С това всички административни и регулаторни изисквания за начало на експлоатацията на територията и на двете държави вече са изпълнени.

Интерконекторът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на газовите доставки и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Проектът свързва България с Южния газов коридор и ще позволи осъществяването на сигурни доставки от разнообразни източници до редица страни в Югоизточна и Централна Европа, включително до Молдова и Украйна.

Още: Регионалният министър: По интерконектора има какво да се довърши, но няма да има проблем с доставките на газ

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес