Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инициативата „Мениджър за един ден” стартира за 13-а поредна година

12 март 2014, 10:51 часа • 26978 прочитания

Изключително успешната инициатива на Junior Achievement „Мениджър за един ден” ще се проведе днес за 13-и пореден път. Тази година повече от 1000 ученици и студенти ще поемат за ден ръководни постове в 350 институции и компании. Събитието бе открито сутринта от министъра на образованието Анелия Клисарова, присъстваха и министрите Хасан Адемов, Димитър Греков, Данаил Папазов, Таня Андреева, както и кметът на София Йорданка Фандъкова. На заседанието на Министерски съвет днес ще присъстват както ръководителите на ведомствата, така и техните млади приемници.

„Когато започнахме, си мислехме, че това е само една мечта. А сега идеята ни тръгна от България и се разпространи в Европейския съюз – там от миналата година има инициатива „Лидер за един ден”, в която участват редица еврокомисари. Събитието ни дава възможността да дадем добър пример на младите хора, да засилим мотивацията им. Пожелавам им и за напред да запазят предприемаческия си дух и ентусиазма си”, заяви изпълнителният директор на Junior Achievement Милена Стойчева.

„Тази инициатива кара младите хора да вярват в успеха. От наша страна, ние трябва да има създаваме достатъчно добри условия за реализация, за да могат да се чувстват удовлетворени и най-вече да останат в България”, каза министърът на образованието Анелия Клисарова, като изрази увереност, че щом днес във всяко министерство ще има по двама министри, работата ще върви отлично.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък лично представи своята заместничка за деня – ученичката Даяна, и пожела успех на всички участници не само през днешния ден, а през цялото им бъдещо развитие.  

Очакваше се присъствието на премиера Пламен Орешарски, който обаче бе задържан от ангажименти в Министерски съвет. Той обаче по-късно ще приеме своя заместник за деня – ученичката Анелия Узунова от НПГ „Димитър Талев, гр. Гоце Делчев. Президентът Росен Плевнелиев също ще се включи в инициативата, като ще приветства своя млад приемник утре, след като се върне от Катар, където е на официално посещение.  

„Мениджър за един ден” стартира през 2001 г., когато желаещите за участие са само 100-ина. 13 години по-късно, в инициативата вече са участвали повече от 11 000 ученици от 500 училища в цялата страна. Основната идея е бъдещите млади лидери да се запознаят с истинската бизнес среда и с начина на работа в отделните институции и компании.

Тази година медийни партньори на събитието са и Actualno.com и Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес