Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инфлацията в България падна до най-ниското си ниво от октомври 2021г.

17 ноември 2023, 14:08 часа • 3249 прочитания

Цените на дребно в България през октомври са се увеличили с 5,9 на сто, отнесено към същия месец на миналата година, което е най-ниското равнище на инфлацията в страната ни от октомври 2021 г., когато бе 5,2 на сто. Това показват най-новите данни за изменението на Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на страницата й.

За сравнение през септември родната инфлация бе на ниво от 6,4 на сто, а през август - 7,5 на сто.

През октомври в сравнение със септември т.г. родните цени на дребно са били нагоре с 0,2 на сто, след като през предходния месец намаляха с 0,3 на сто.

Още: BILLA България: В нашите магазини отчитаме дефлация през ноември

Наскоро НСИ публикува данни, цитирани от БТА за своя индекс на потребителските цени, според които инфлацията в България е спаднала до 5,8 на сто на годишна база и до 0,4 на сто на месечна основа. 

Инфлацията в Европейския съюз

Инфлацията в Европейския съюз също значително е отслабнала през октомври, спадайки до 3,6 на сто на годишна основа, което представлява минимум от септември 2021 г. В еврозоната темпът на нарастване на потребителските цени също е бил рязко надолу през миналия месец - до 2,9 на сто, ниво, под което инфлацията във валутната зона бе последно през юли 2021 г. 

През септември също на годишна база инфлацията в ЕС спадна до 4,9 на сто, а в еврозоната до 4,3 на сто.

Още: Асен Василев за Бюджет 2024: Ръст на заплатите с 10% и инфлация 3%

Сред страните членки на ЕС намаляване на годишната инфлация през октомври са отчели в Белгия (-1,7 на сто), Нидерландия (-1 на сто) и Дания (-0,4 на сто).

С най-голяма инфлация на годишна основа са били Унгария (+9,6 на сто), Чехия (+9,5 на сто) и Румъния (+8,3 на сто).

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес