Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индийска компания потвърди, че има интерес към българския бизнес на ЧЕЗ

06 декември 2018, 20:30 часа • 1168 прочитания

Индийската компания "Индия Пауър" е потвърдила пред националното радио, че работи по сделката за българските активи на ЧЕЗ.

Компанията е вторият класиран кандидат след "Инерком" на Гинка Върбакова. След като в края на миналия месец от българската фирма не успяха да осигурят финансиране, от централата в Прага заявиха, че започват преговори с втория кандидат.

От "Индия Пауър" са отклонили покана за интервю с мотива, че "по стратегически причини не могат да коментират каквото и да е развитие, свързано с ЧЕЗ".

Те обаче подчертават, че се надяват да имат какво да споделят с аудиторията. С това потвърждават, че са запазили интереса си към закупуването на българските активи на ЧЕЗ, съобщава БНР.

Преговорите с "Инерком" започнаха през февруари, а от India Power са отново в играта от началото на декември, след като българското дружество не успя да осигури финансиране.

От сайта на "Индия Пауър", че историята ѝ започва през 1919 г. В момента тя работи на голяма част от територията на Индия, като има вятърни и соларни мощности, въглищна централа, както и лиценз за дистрибуция на ток в определени зони. От портфолиото на компанията не става ясно какъв е международният ѝ опит и дали изобщо има такъв.

Припомняме, че Върховният административен съд (ВАС) се намеси в сагата с продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ. Жалба е била подадена от "Инерком България" – компанията на Гинка Върбакова, против повторния отказ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да образува производство за оценка на пазарния ефект от придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България от "Инерком”. А според ВАС отказът на КЗК е противозаконен.

 

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес