Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има официално внесени промени в т.нар. закон за горивата

24 януари 2019, 11:55 часа • 3234 прочитания

Малките производители и търговци на горива са внесли промени в Народното събрание за изменение на Закона за горивата, който трябва да влезе в сила от 1 юли тази година. Това стана ясно след среща в Министерския съвет на премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Българската петролна и газова асоциация, предаде БГНЕС.

По време на срещата е договорен един от спорните моменти в закона – подземните машини да не се изваждат на повърхността за презареждане и отново да се вкарват под земята. По този текст и икономическият министър Емил Караниколов се обяви против.

От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) обявиха, че са постигнали основни договорки с колегите им от Минно-геоложката камара по отношение на зареждането и презареждането на техниката.

Емил Караниколов отбеляза, че се надява промените да залегнат в законовите поправките в НС и по този начин да бъдат изчистени всички спорове между браншовете.

Основното недоволство на малките търговци е изискването на висок уставен капитал – 20 хил. лв. капитал за бензиностанция, до 3 млн. за собственици на складове. Изисква се още банкови гаранции, както 10 хиляди налични оборотни бутилки във всяка малка бензиностанция или търговски обект. С тези текстове малките търговци заявиха, че не са съгласни, обричат ги на фалит и са готови да облекат жълти жилетки и да вдигнат безсрочни мирни протести.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес