Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илиян Василев за цената на горивата: Големият проблем на България е, че пазар няма

03 август 2016, 10:05 часа • 6684 прочитания

"Имаме три сценария по отношение на цените на горивата. Ние сме в ситуацията, когато сезонът оказва своето влияние – повишеното търсене. Сезонният ефект ще бъде в рамките на 10-12 стотинки. Когато падат цените, основната причина да не падат толкова бързо цените, е това, че са заредени танкерите с горива на предишните цени", коментира енергийният експерт Атанас Тасев.

"Когато говорим по тази тема трябва да заявим конфликт на интереси. Той предполага, че хората които говорят нямат ангажимент към участниците в пазара, които формират една или друга цена. Говорим не само за бензиностанции, но и за компании в тази сфера", заяви бившият посланик в Москва Илиян Василев.

По думите му сезонният фактор не работи, тъй като той действа през юни, когато се формира буферите в търговците, които заявяват суров нефт, защото в началото на август пикът вече е преминал.

Големият проблем на България е, че пазар няма. Институциите не работят. Държавата е пленена. И уж пазарът е дерегулиран, институциите на държавата не се намесват, а цената на природния газ, който е регулиран, е много по-ниска.

Ако пазарът е отворен и имате възможност за и търсенето и предлагането са в динамично равновесие - няма никакъв проблем. Възможността за уравновесяване на пазара е блокирана, като се започне от рафинерията на входа, през преработката, през складовете, през отстъпките на едро, през стратегическите запаси….

"Имаме пленена държава, в която институциите просто са блокирани. Има нова Комисия за защита на конкуренцията, която сега ще направи някакво разследване, което ще падне в съда. Има и Комисия на потребителите, която нищо не може да направи. Националната агенция по приходите е основният играч, който трябва да влезе и да види", коментира пред Нова телевизия Илиян Василев, бивш посланик на България в Москва.

Според него това не може да стане без политическа протекция и поясни: „Имате в борда на рафинерията представители на всички политически партии, в КЗК също, формира се един финансов ресурс 20 ст. на литър и го умножете по 3 млрд. л годишно… Аз говоря за гранд корупция – това, което Центъра за изследване на демокрацията изяви като „пленена държава“.

Атанас Тасев контрира, че числата, които Василев привежда, не са верни.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес