Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономисти: Режем пенсиите и стабилизираме бюджета

26 април 2023, 08:26 часа • 44243 прочитания

Близо 11.9 млрд. лв. е дефицитът на бюджета. Той се поделя на две част – от миналата година, а заради разходите, които влизат в сила тази година има още 5.6 млрд. Нормалния дефицит, до който трябва да се стигне, е 5.3 млрд. лв. За да стане това може да се отреже от пенсиите. Това заяви икономистът Петър Илиев в ефира на Нова телевизия.

Георги Вулджев се съгласи с колегата си. „Откъде могат да се запълнят? Фокусът трябва да е изцяло върху разходната част. Дори и всички ставки да се съберат, ще дойдат около 1 млрд. лв., което не е достатъчно. Дори и ДДС да стане 22% пак няма да запълним дупката в бюджета“, заяви той.

„Ако някой трябва да е спокоен с този бюджет, то това са пенсионерите. Няма рискове за техните пенсии. Този бюджет е много интересен. Това е бюджет за половин година“, каза от своя страна бившият социален министър Иван Нейков.

Той заяви, че грешката е, че се дава на калпак, а трябва да се знае кой колко и какво получава. "Не трябва да се увеличават данъците. И понеже всички в парламента искат, финансовото министерство им го даде така, с този дефицит", каза Нейков.

Относно данъка върху свръхпечалбата те заявиха, че ще се приберат 2.7 млрд. лева. „Всички данъчни експерти, с които говорих по тази тема, казаха, че е противокунституционен. Защото има едно решение на Конституционния съд, в което се казва, че за да има правна стабилност, промените в данъчните ставки трябва да се обявяват една година по-рано“, обясни Петър Илиев.

ОЩЕ: За да има пари за пенсии и държавни заплати: Ще има промени по данъците

Попитани възможен ли е 3% дефицит без да се увеличават данъци и да се взима нов заем, експертите бяха категорични, че това не е възможно.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес