Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономиката на САЩ се сви и през второто тримесечие, но Белият дом отрича това да е рецесия

28 юли 2022, 17:05 часа • 1269 прочитания

Икономиката на САЩ отново се е свила, показаха данните за второто тримесечие на Бюрото за икономически анализи, представени на 28 юли.

Брутният вътрешен продукт - широкообхватният измерител на икономическата активност, е намалял с 0,9% на годишна база от април до юни. Този спад бележи ключов символичен праг за най-често използваното (макар и неофициално) определение за рецесия като две последователни тримесечия на отрицателен икономически растеж.

Оценката бележи рязък спад в сравнение с разширяването на икономиката с 6,7% през второто тримесечие на 2021 г. Белият дом обаче е категоричен, че най-голямата икономика в света остава стабилна в основата си, въпреки че е разтърсвана от рекордно висока инфлация.

Администрацията на Джо Байдън дори заяви, че две последователни тримесечия на икономическо свиване сами по себе си не представляват рецесия. Миналата седмица от Белия дом публикуваха съобщение, в който се казва, че освен БВП, при официалното определяне на рецесията се вземат предвид и данните за пазара на труда, корпоративните и личните разходи, производството и доходите.

Националното бюро за икономически изследвания с нестопанска цел е официалният арбитър на рецесиите и едва ли скоро ще произнесе такава „присъда“, пише CNN. Комитетът за определяне на бизнес цикъла обикновено преценява множество статистически данни в продължение на месеци, преди да направи заключение.

Според икономистите най-голямата причина, поради която би било прибързано да се говори за рецесия въз основа на данните, е, че те могат да се променят и вероятно това ще се случи. Последващите ревизии на данните за БВП за първото тримесечие например се измениха от първоначалния спад от 1,4% на 1,6%, а данните от този четвъртък са само първата от три оценки. Корекциите са по-скоро норма, отколкото изключение, тъй като Министерството на търговията многократно усъвършенства изчисленията си при наличие на нова информация.

Понякога разликите между оценките са значителни. Така например ревизиите на БВП през четвъртото тримесечие на 2008 г. показаха, че икономическата активност всъщност е спаднала с -8,4% на годишна база, което показва много по-дълбока рецесия, отколкото предполагаше първоначалната оценка от -3,8%.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес