Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И „Енерго Про” ще съди България

26 март 2014, 14:01 часа • 31749 прочитания

Електроразпределителното дружество „Енерго Про” ще съди България в Международния арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон. Това съобщава „Труд”, цитирайки източници от компанията.

Още в средата на миналата година друго от ЕРП-тата - ЕВН, което доставя ток в Южна България, заведе дело срещу страната ни в същия съд. То вече е стартирано. При “Енерго Про” тече процедура по изчакване пред арбитража, при която компанията има срок доброволно да се разбере с българската държава.

Трите ЕРП-та у нас са заплашени от отнемане на лицензите им заради неизплатени задължения към НЕК в размер на близо 350 млн.лв. ЧЕЗ има срок да покрие своите дългове до утре, а ЕВН и „Енерго Про”- до петък. По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че до момента НЕК не е получила пари от дружествата.

Междувременно стана ясно, че НЕК все още не е върнала 32 млн. лева на ЕВН. Парите бяха преведени преди седмица от частната на държавната компания като заем. НЕК обяви, че не ги иска и ще ги върне. “Не сме върнали парите, защото уточняваме какви са - заем или друго плащане”, обясняват от НЕК.

На среща с предствители на германския и френския бизнес у нас днес президентът Росен Плевнелиев пък призова вината за проблемите с дефицитите в енергетиката да не се прехвърля върху ЕРП-тата.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес