Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Добрев заговори за участие на офшорни фирми в сделката с ЧЕЗ

28 февруари 2018, 09:00 часа • 2205 прочитания

Това, което знаем на този етап, е, че фирма на госпожа Гинка Върбакова стои зад сделката с ЧЕЗ. Ние имаме информация, че в сделката по един или по друг начин ще участват офшорни фирми. Това стана ясно от думите на председателя на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев в ефира на БНТ.

Припомняме, че вчера (27 февруари) на извънреден брифинг в Парламента премиерът Бойко Борисов също коментира темата с финансирането на покупката на "ЧЕЗ България". Министър-председателят каза още, че "вижда руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които са имали проблеми". Той добави, че въпросните банки са изпратили "писма за намерения, хвърчащи листа", които не означавали абсолютно нищо.

Замесеното име е на грузинския бизнесмен Паата Зурабиевич Гамгонеишвили, който беше собственик на мол "Парадайс" и е член на борда на директорите на фирма "Булреал" АД, собственик на стоков базар "Илиянци". Неговото име беше посочено от чешката медия "Лидове новини", която е собственост на чешкия премиер Андрей Бабиш. Името на Гамгонеишвили се появи и в Paradise Papers.

Госпожа Върбакова на този етап е заявила, че ще е 100% краен собственик на компанията. Надявам се това да бъде уточнено, поясни Добрев.

Вчера (27 февруари) премиерът Борисов каза, че ситуацията от преди 3-4 дни напомня някакси събитията от февруари 2013 година. Искаме да се уверим, че няма да се повторят тези събития, добави той.

Три банки са изпратили писма - в единия случай става въпрос са писмо за намерение, в другия случай става въпрос за писмо за комфорт и третото писмо е подобно - ако компанията отговоря на условията на банката, банката ще финансира.​ Въпросът е доколко тези писма са ангажиращи, в този си вид не са, коментира още и Добрев получените документи от страна на потенциални банки в сделката. Припомняме, че замесените имена са тези на "Уникредит Булбанк" и Първа инвестиционна банка (ПИБ), но от ПИБ категорично отрекоха такова нещо, а от "Уникредит Булбанк" лаконично посочиха, че не коментират.

Не съм сигурен, че това може да се установи по време на комисиите за контрол на службите и енергетика. Официалната информация, която имаме, е, че зад купувача стои Гинка Върбакова. Въпросът е дали г-жа Върбакова ще осигури акционерния капитал и банковите кредити, или ще работи с други компании, каза още Делян Добрев.

Той обясни, че в момента се прави анализ на законодателството и правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по отношение на одобрение или неодобрение на такъв тип сделка. Днес и утре ще е предмет на разговори дали законодателството да се допълни в тази посока. Става въпрос дали купувачът в случая има капацитет да управлява едно такова дружество, уточни депутатът.

Моето мнение е, че държавата не трябва да притежава 34% от ЕРП-та, отбеляза председателят на енергийната комисия.

Добрев каза, че отношенията с "Атака" са изгладени. Бяха грешно изтълкувани моите думи. Хипотетичната ситуация, която разиграх, нямаше нищо общо с коалиционни отношения, поясни депутатът от ГЕРБ, визирайки сметката си как "Воля" може да смени "Атака" като опора на управлението на Борисов.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес