Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И АИКБ готви пакет от законови промени за борба със сивата икономика

10 декември 2019, 09:12 часа • 1968 прочитания

АИКБ разработва предложения за законови промени, с които да се ограничи финансово икономическия интерес към нарушения от страна на работника и на бизнеса по отношение на сивия сектор у нас. Според бизнеса, за да се ограничи сивият сектор са необходими няколко неща:

"На първо място промяна на мисленето на работниците и работодателите, а и на цялото общество. Може да се помисли и върху промяна на законодателството, тъй като в момента законодателството поощрява не, но по-скоро неглижира проблема. Остава икономическият интерес и у работодателя и у работника да влязат в такъв нерегламентирани отношения." Така коментира решенията на проблема със сивия сектор Добрин Иванов, изп. директор на АИКБ пред БНТ. Коректните работодатели губят, защото стават по-малко конкурентно способни, отколкото некоректните - цената на труда става по-скъпа, съответно и цената на продукта, обясни още той.

На 9 декември КНСБ изнесоха данни за сивата икономика в България. Оказа се, че сивият сектор генерира около 23 млрд. лв., което се равнява на почти 20% от икономиката на страната. Големият проблем - работници масово се осигуряват на миниманлна работна заплата и в същото време получават допълнително възнаграждение по друг вид договор. Най-засегнатите сектори са автосервизи, земеделие, строителство, където над 2/3 от отраслите влизат в сивия сектор. Причина според синдиката са и моралът, и ниските заплати в тези сфери.

КНСБ предлагат промени в Кодекса за социално осигуряване: "Ако сте длъжник на осигуровки за повече от 3 месеца, НАП да извърши проверка". Причината е да се избегне срока на давност от 5 години, който на практика прави тези осигуровки несъбираеми. Така се надяваме да подобрим и приходите в бюджета, коментира Любослав Костов, икономист от КНСБ.

Какви други предложения за промени в законодателството обмислят синдикатите, бизнеса и държавата прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

"Най-важно е хората да не забравят, че който работи в сивия сектор губи права. Права за майчинство, права за обезщетение при безработица, права на пенсия. Сивото убива не е куха фраза.", заяви синдикалистът.

КНСБ предлагат ново приложение - "VOX KNSB". В него всеки работник може да подаде сигнал срещу работодателя си при нарушение - не изплащане на заплата или болничен или друго. Сигналите се подават директно към ГИТ и НАП. "Вече има над 100 сигнала, от които 85% са обработени", похвали се Костов.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес