Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горанов защити данък "уикенд": Нищо ново не се случва за бизнеса

18 декември 2015, 13:38 часа • 7691 прочитания

Системата на ДДС не е променена. И на ниво директива и на ниво закон при ползването за лични нужди активи на регистрирано по ДДС лице се счита за облагаема доставка. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в парламента, предаде "Фокус".

Горанов заяви, че промените, които са се направили в Закона за ДДС целят да дадат ясен ред за това по какъв начин данъчните служители да регулират процесите, без да създават допълнителни ангажименти за бизнеса.

"Дори в първия закон за ДДС от 1993 година ползването за лични нужди на активи се третираше като облагаема доставка и за него се дължеше данък. В този смисъл нищо ново не се случва като ангажимент за бизнеса", каза финансовият министър. "Напротив вкарват се правила да няма своеволно и противоречиво третиране на операции от страна на данъчната администрация“, заяви той.

Предложените промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) за частично връщане на данък добавена стойност на фирми, които използват активи освен за служебни и за лични нужди, придоби популярност в общественото пространство като данък "уикенд". Тази седмица стана ясно, че данъкът, предложен от финансовия министър Владислав Горанов не е изцяло отхвърлен. Това показва публикуван в Портала за обществено обсъждане правилник за прилагането на закона за ДДС. В правилника се предвижда от догодина фирмите да трябва да пишат в отделна графа в отчетите си пред НАП - "за доставка на стока или услуга за лични нужди". Точно по тази графа на практика няма да се възстановява ДДС. Това е записано в новия член 113а на Закона за ДДС.

Първият месец, в който ще се случи това, ще бъде февруари, защото за декември важат досегашните формуляри. Размерът на ДДС-то, което ще се връща, ще е пропорционално на използваното за лични нужди. Делът за лично ползване ще се определя по лична преценка на фирмите и съответно ще се пресмята пропорционално на данъчната основа.

Вчера, 17 декември, лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска оставката на Владислав Горанов заради това, че данък "уикенд" се прокарва тихомълком и все пак фирмите трябва да връщат данък, ако използват фирмени вещи и за лични цели.

Припомняме, че предложението за частичното връщане на ДДС беше отхвърлено в пленарната зала от депутатите  в края на ноември. Предвиждаше се не 100%, а само 70 на сто от данъка върху добавената стойност при покупка на автомобил, който се използва и за лични нужди, да се възстановява на фирмите. Законопрокетът беше приет на първо четене на 11 ноември, а вносител е Министерски съвет. Но между първо и второ четене при разглеждането в комисията по бюджет и финанси депутатите отхвърлиха спорното предложение. 

С новите сега предлагани промени в Правилника за прилагане на ДДС не става ясно дали всяка една служебна вещ, независимо от стойността ѝ, попада в законовата поправка, ако се ползва за лична нужда.

Днес Горанов коментира и поисканата от рана Къневоставка с думите: "А иначе вероятно с други мотиви г-н Кънев ще търси опозиционната си роля, но специално с тези, които изтъкна за моята оставка, не са достатъчни, за да мисля за това“.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес