Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горанов се сети да търси акции от масовата приватизация

17 януари 2019, 07:14 часа • 4270 прочитания

Концепция за личните сметки на физически лица, водени от "Централен депозитар" АД в т.нар. Регистър А публикува финансовото министерство за обществено обсъждане.

Зад сложното име де факто се крие намерение на държавата да се оправи с т.нар. "спящи" акции от масовата приватизация - тези, които се вземаха с т.нар. бонови книжки и по които сега няма никакво движение.

Идеята на финансовия министър Владислав Горанов е да започне мащабна информационна компания, с която да накара съответните собственици на акции да се разпоредят с тях или поне държавата да почне да се разпорежда с тях.

Съгласно намеренията, всеки собственик на "спящи" акции ще разполага с една година, за да ги прехвърли от личните си сметки към подсметки при избран от него инвестиционен посредник. След като изтече този срок, тези акции ще бъдат прехвърлени в специално създаден за целта инвестиционен фонд. Срещу своите книжа притежателите им ще получат дялове от фонда, равностойни на техните акции

Ако след изтичането на нов 5-годишен срок акционерите отново не предприемат никакви действия т.е. пак показват "незаинтересованост", парите, на които се оценяват "спящите" акции, да бъдат прехвърлени за управление на държавата, предлага концепцията.

По неофициална информация в депозитара към момента има “спящи акции” на 2,5 милиона души, пише в. "24 часа". Общият им номинален обем се изчислява на акции за около 2 млрд. лв.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес