Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глътка въздух за инвеститорите в чипове: TSMC обяви силни финансови резултати

17 октомври 2024, 11:24 часа • 305 прочитания

Най-големият в света производител на полупроводници - тайванската корпорация TSMC, отчете днес ръст на нетната си печалба в размер на 54 на сто за третото тримесечие. Това надхвърля прогнозите и е подхранена от засиленото търсене на чипове, влагани в приложенията с изкуствен интелект, предаде Ройтерс.

TSMC е основен доставчик на Apple и Nvidia и се възползва умело от бума на изкуствения интелект.

Резултатите на тайванската компания са глътка въздух за сектора, след като по-рано през седмицата нидерландският технологичен гигант ASML загуби повече от 60 млрд. евро от пазарната си стойност от вчера насам, след като компанията отчете слаби поръчки за машините си за производство на технологични чипове, принуждавайки инвеститорите да преоценят здравето на тази важна индустрия 

Още: Срив на акциите на производители на чипове доведе до техни загуби от стотици милиарди

Всичко това доведе до сериозни трусове на пазарите на акции за технологичните компании в областта на полупроводниковата техника, като от вторник насам глобалната им пазарна капитализация вече загуби над 420 млрд. долара.

Отчетът

В изнесения днес отчет  TSMC обяви, че очаква капиталови разходи за тази година малко над 30 милиарда американски долара спрямо предишна прогноза в диапазона 30-32 милиарда американски долара.

TSMC прогнозира приходи за четвъртото тримесечие между 26,1-26,9 милиарда американски долара спрямо 19,62 милиарда долара през същия период на 2023 г.

Печалбата на компанията за периода юли-септември се покачва до 325,3 милиарда тайвански долара (10,11 милиарда американски долара), което е над очакванията от 300,2 милиарда, прогнозирана от анализаторите към лондонската фондова борса London Stock Exchange Group.

Още: Американски производител на чипове строи завод в Чехия за 2 милиарда долара

TSMC обяви още, че приходите за третото тримесечие са се увеличили с 36 на сто на годишна база, до 23,5 милиарда американски долара, което е над предварителна прогноза между 22,4 и 23,2 милиарда американски долара.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес