Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия спря милиарден проект за производство на чипове

24 октомври 2024, 10:34 часа • 542 прочитания

Германските власти обявиха, че спират проект за изграждането на голям завод за полупроводници на стойност около 2,7 милиарда евро, предаде Франс прес. Това е ново свидетелство за кризата в сектора на чиповете за автомобили, посочва агенцията.

Още: Срив на акциите на производители на чипове доведе до техни загуби от стотици милиарди

Проектът, ръководен от американския производител на полупроводници Wolfspeed и германския автомобилен поддоставчик ZF трябваше да бъде реализиран в провинция Саарланд, близо до границата с Франция.

Отлагане на инвестицията

"Проектът не е изоставен, но Wolfspeed отлага инвестицията за неопределено време в зависимост от развитието на ситуацията на пазара", заяви на пресконференция премиерът на регионалното правителство Анке Релингер. Така тя потвърди появилата се по-рано в медиите информация. "Все още не ясно дали ZF ще остане в проекта", добави тя.

Wolfspeed в партньорство с ZF, обяви през февруари 2023 г., че иска да изгради "най-големия завод в света" за полупроводници от силициев карбид от ново поколение.

Началото на строителните дейности беше предвидено за 2025 г. на мястото на изоставена въглищна централа в Енсдорф, Саарланд, пише БТА.

Забавянето на търсенето на електрически автомобили блокира проектите в сектора на чиповете, които са от ключово значение за производството им. Цяла Европа се сблъсква с този проблем, но той е особено отчетлив в Германия, където продажбите са в застой.

Още: Американски производител на чипове строи завод в Чехия за 2 милиарда долара

През септември американската компания Intel също се отказа от строителството на завод за чипове в Германия, аргументирайки се със слабото търсене, след като правителството обеща да отпусне субсидии от около 10 милиарда евро, за да привлече гиганта в областта на микропроцесорите в Магдебург.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес