Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Ангелов: Беше абсурдно при дефицит на газ да откажем осигурени танкери

26 август 2022, 20:35 часа • 5775 прочитания

Беше абсурдно при дефицит на газ да откажем осигурени танкери и да търсим други алтернативи. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ по БТВ старши икономистът в Институт Отворено общество Георги Ангелов.

„Ако бяхме взели седемте танкера и ги бяхме продали днес, щяхме да реализираме 1 млрд. лв. печалба. Представете си това, ако го направим през зимата, когато цените ще бъдат много по-високи, тъй като ще има голям дефицит, колко щяхме да сме по-добре и с тези средства да компенсираме домакинствата за по-високите цени за отопления“, добави той.

Според Ангелов има вярна формула и тя е да осигурим, колкото се може повече газ за зимата. "Интересът на България е да достави газ, колкото се може повече, независимо от кого", категоричен бе той. Икономистът допусна, че отказът е резултат от защита на друг интерес, не на този на страната ни. Той заяви също, че всеки път, когато международният пазар на гориво се успокои, „Газпром” измисля нова пречка за доставки, за да вдигне цената.

По въпроса за компенсациите на бизнеса за цените и липсата на газ, икономистът беше категоричен, че такива не трябва да има. „Бизнесът и синдикатите си поискаха газ от „Газпром”, не сме длъжни да ги компенсираме за тяхната глупост”, заяви Георги Ангелов.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес