Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

FoodObox: Поръчваме храна с отстъпка, спасяваме я от изхвърляне (ВИДЕО)

30 март 2022, 14:43 часа • 7995 прочитания

Иновативна услуга на българския пазар пести пари на потребителите, като същевременно помага на бизнесите да ограничат разхищението на храна. Зад идеята стои FoodObox, която e първата компания в България, която се бори с разхищението на храна.

Основната мисия на младите предприемачи Джейн Димитрова и Велин Керков е да се изхвърля колкото се може по-малко храна. Според световната статистика 1/3 от храната, която купуваме всяка седмица, отива в кофата за боклук. Световната здравна организация твърди, че само през изминалата година сме изхвърлили 1.3 млрд. тона храна. На този фон 800 млн. души по света гладуват.

За да се боят с този проблем, младите предприемачи създават безплатно мобилно приложение, което позволява на потребителите да поръчват храна с минимум 40% отстъпка от разнообразни обекти, която иначе би била изхвърлена.

Така, благодарение на идеята, потребители и бизнес получават нов канал за взаимодействие, като заедно участват в намаляването на вредния въглероден отпечатък, генериран в резултат на разхищението на храна.

Идеята представлява по-скоро кауза, отколкото средство за генериране на печалба, споделя за Аctualno.com Джейн Димитрова.

"В момента имаме над 160 партньора в 11 български града като някои от тях са малки пекарни, ресторанти, сладкарници. Присъединиха се също и първите супермаркети. Все още няма голяма верига, но сега поединично се присъединяват. Имаме също кучешки пекарни, магазини, които предлагат вино, бирария за крафт бира.", казва тя.

Как да поръчаме храна чрез приложението FoodObox

Приложението на FoodObox е лесно и удобно за употреба, като разчита на така наречените кутии-изненада. Потребителите поръчват храна с отстъпка от системата, като до отварянето на кутията–изненада не знаят какво точно съдържа тя. Целият процес се побира в едва четири лесни стъпки:

  • сваляне на приложението и разглеждане на най-близките оферти;
  • избор на обект и категория храна;
  • Запазване на кутията-изненада;
  • вземане на кутията и плащане на място в обекта;

Приложението е достъпно за потребителите на Android и iOS. До момента около 10 000 потребители са свалили апликацията. Най-често те разбират от приятели и познати, които вече са си купили кутия-изненада, чрез която са спасили храна от изхвърляне. Досега спасената храна възлиза на 2 тона, което е намалило емисиите въглероден диоксид у нас с приблизително 5 тона.

Благодарение на FoodObox потребителите могат да поръчват храна със сериозни отстъпки, която иначе би била изхвърлена;

Снимка: FoodObox

Стартъпът съвсем не е на печалба. Идеята е в следващите 9 до 12 месеца компанията да достигне до много по-голям брой заведения и крайни потребители. Искат да излязат на нов пазар и едва, когато удвоят броя на спасените кутии, тогава могат да говорят за евентуална печалба.

Идеята вече е осъществена успешно в няколко държави в Северна Европа и САЩ. В Италия Джейн е видяла е как функционира бизнесът отвътре, а с нейните колеги са адаптирали идеята за българския пазар.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес