Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Fitch понижи кредитния рейтинг на Украйна, след като тя избегна фалит

25 юли 2024, 16:53 часа • 1170 прочитания

Международната рейтингова агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Украйна от „CC“ на „C“.

„Понижаването на рейтинга на Украйна отразява мнението на Fitch, че принципното споразумение, постигнато на 22 юли между правителството и някои притежатели на еврооблигации, относно условията на преструктуриране след приемането на закон, позволяващ на правителството да спре плащанията по външния си дълг, бележи началото на процес, подобен на дефолт“, се казва в изявлението на агенцията.

Украйна не стигна до фалит

На 22 юли стана ясно, че Украйна е постигнала принципно споразумение за ново разсрочване на плащанията по дълга си. Това спестява плащането на дълг от 11,4 млрд. долара в следващите 3 години и 22,75 млрд. долара до 2033 година.

Още: Няма фалит: Опрощават милиарди дълг на Украйна, има нова структура да се връщат пари

Снимка: Getty Images

Споразумението с облигационерите и законът за мораториум върху дълга са в съответствие с усилията на правителството да изпълни четиригодишната програма за разширено финансиране на МВФ на стойност 15,6 млрд. щатски долара, която включва преструктуриране на дълга със значително намаляване на този дълг. Целта е създаване на фискално пространство и възстановяване на устойчивостта на дълга, коментират още от Fitch.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес