Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фалитите в България растат, коронапомощите задържат процеса изкуствено

10 май 2022, 07:35 часа • 2191 прочитания

5,74% ръст на фалитите в България през 2021 година отчита компанията за кредитно застраховане и управление на риска "Кофас", като очаква повече през настоящата 2022 година. Това пише в годишното проучване на несъстоятелността в Централна и Източна Европа за 2021 г. на "Кофас".

Все пак, в България общото ниво на фалити е доста ниско - 0,12%. Само в Естония (0,11%) и Полша (0,06%) нивото е по-ниско. През миналата година в България има 516 фалита спрямо 488 през 2020 година и 405 през 2019 година. За сравнение, в Полша има 2054 фалита спрямо 1040 през 2020 година и 1019 през 2019 година.

"Премахването на мерките за подпомагане на бизнеса доведе до естествено увеличение на ръста на несъстоятелността в региона. Не бива да забравяме, че пред икономиките съществува ново предизвикателство – последиците от руско-украинската война. Очакваме увеличение на несъстоятелността през следващите тримесечия, като конфликът на Изток може да направи процеса още по-бърз", коментира Румен Шиков, риск мениджър в "Кофас България".

За анализирания период (2019 г. – 2021 г.) икономическата ситуация в България отбеляза значителна динамика - от икономика, силно стимулирана от частно потребление и нарастващи доходи, до пълно блокиране и ограничено търсене в някои сектори. Рестриктивните мерки от правителството по време на COVID вълните са сред основните фактори, повлияли на броя фалирали компании, се посочва в анализа. И има изрично предупреждение - че коронапомощите всъщност поддържа "на изкуствено дишане" бизнеси, които иначе са фалирали. А по-високите цени на енергийните суровини сега стават още по-голямо предизвикателство.

Секторите, където има най-много фалити в България през 2021 г., са тези в сферата на личните услуги, строителство и недвижими имоти, търговия, бизнес услуги (с изключение на финансовите), облекла. Сектори, които се справят много добре независимо от външни проблеми като Ковид, са тези с традиционно по-висока добавена стойност или такива, които въпреки намаляването на обемите, успяха да компенсират недостатъчното търсене в една от бизнес линиите с увеличение в други, посочват от "Кофас". Сред тях са фирмите от автомобилната индустрия, телекомуникационните услуги, електротехника и електроника, алкохолни напитки.

Рискът от несъстоятелност остава значителен при високо задлъжнелите и новообразуваните фирми. Предприятията с по-нестабилни бизнес модели също са застрашени в настоящата ситуация на нарастващи постоянни разходи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес