Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евтим Милошев обсъди откриването на директна чартърна линия с Япония (СНИМКИ)

27 септември 2024, 21:45 часа • 439 прочитания

На 27 септември 2024 г. министърът на туризма Евтим Милошев проведе ключови срещи в Япония, насочени към разширяване на двустранното сътрудничество в областта на туризма. Председателят на Долната камара на японския парламент, г-н Фукуширо Нукага, прие министър Милошев в официалната си резиденция в Токио. На срещата присъства и японският министър на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма, г-н Тецуо Сайто.

Основна тема на разговорите бе увеличаването на японските туристи в България чрез стартиране на директна въздушна линия между двете страни. През последните години България отчита минимален ръст в посещенията на японски туристи, което е крайно недостатъчно спрямо реалния потенциал и големите възможности на този пазар. Това предопределя крайната необходимост от въздушна свързаност между страните ни.

В допълнение, бе разгледана и възможността България да предостави интегрирани туристически пакети, които да включат и други страни от Балканския полуостров. Това би направило региона като цяло по-достъпен и по-привлекателен за японските туристи, които все повече търсят нови, уникални и автентични преживявания. Според ново проучване, японските туристи са склонни да инвестират повече в пътувания, които предлагат културни и природни забележителности, както и традиционна местна кухня и атракции.

Още: Започнаха от ушите: Японски катерачи почистват най-високия бронзов Буда в света (ВИДЕО)

Също така министър Милошев постави идеята за създаване на японска градина в България, която да отбележи 115-годишното приятелство между народите ни. Инициативата има потенциала да се превърне освен в символ на традиционното ни приятелство, така и в оригинален обект за отдих и туризъм.

В рамките на посещението си в Токио, министърът се срещна и с председателя на Японската асоциация на туроператорите (JATA), г-н Хироюки Такахаши. Тази година България участва с най-големия си национален павилион досега на туристическо изложение в Япония. Тази стъпка е ясен знак, че страната ни отдава приоритет на японския пазар и вижда много добри възможности за растеж в туристическия сектор.

Акцентирано беше върху укрепването на културните и икономически връзки между двете страни, като се наблегна върху партньорствата между побратимените градове Пловдив - Окаяма и Казанлък - Фукушима. Те бяха определени като добра база за развитието на туристическите и културни връзки помежду ни.

Още: Япония преживя най-горещото си лято

В рамките на посещението си в Токио българският министър се срещна и с г-жа Ханако Джими, министър на Япония за Експо Осака 2025. България подготвя по план участието си в изложението, където ще наблегне и върху туризма. То дава отлични възможности за представяне на страната ни като атрактивна туристическа дестинация пред света. Министърът напомни, че именно в Осака, на световното изложение през 1970 година, Япония открива вкуса на българското кисело мляко, което и до днес е любим продукт за хората там.

Специално внимание министър Милошев постави върху сътрудничеството с японските медии и конкретно с телевизиите Fuji TV и Kanagawa TV, където направи официални визити, заради важната роля, която играят за популяризирането на страната ни в Япония.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес