Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа с предпазни мерки след руските атаки на газови хранилища в Украйна

16 август 2024, 07:30 часа • 2208 прочитания

Европейските търговци използват само малка част от огромните запаси на природен газ на Украйна това лято, пише Financial Times. Причината е, че руските атаки увеличиха рисковете и лишиха опустошената страна от и без това оскъдни приходи.

Украйна разполага с най-големите подземни газови хранилища в Европа и миналата година предостави на компаниите от ЕС ценно пространство за съхранение на излишъците за зимата. Още: След превземането на Суджа: Ще продължат ли доставките на руски газ през Украйна?

Атаките на Русия

След масивна и целенасочена руска кампания срещу енергийната инфраструктура на Украйна, включително атаки срещу помпени станции и съоръжения за съхранение на газ, европейските обеми през юни и юли паднаха само с 10% за същия период на миналата година.

„Постоянните атаки на Русия срещу украинските хранилища увеличават рисковете за съхранението на газ“, каза Марко Залфранк, ръководител на търговията за континентална Европа в енергийната група Axpo.

Газохранилищата в ЕС могат да поберат максимум около 100 милиарда кубически метра природен газ. За сравнение, годишното търсене в икономическия блок е между 350 и 500 милиарда кубически метра в зависимост от метеорологичните и други условия.

Миналата година Украйна предложи около 10 милиарда кубически метра допълнителен капацитет, а европейските търговци заявиха повече от 2 милиарда кубически метра преди зимните месеци, тъй като Киев също примами с ниски тарифи. Още: Украйна получи 4,2 млрд. евро от ЕС: За какво ще се харчат?

Тази година обаче попълненията са незначителни, въпреки че хранилищата в ЕС са пълни на 86% (най-високото ниво тази година, според Европейската асоциация на газовата индустрия). 

Европейските компании са изпомпвали само 15,4 и 51,9 милиона кубични метра през юни и юли, в сравнение със 102,7 и 586,6 милиона през същите месеци на миналата година, според ценова агенция Argus.

Въпреки че газовите резервоари се намират дълбоко под земята и са защитени от удар, повредата на надземните конструкции за изпомпване на газ в или извън съоръжението за съхранение представлява значителен риск, който тревожи европейските газови експерти. 

„Основният проблем не е загубата на газ, а невъзможността да се получи, когато е необходимо“, обясни Залфранк от Axpo. Още: Въпреки призивите за забрана: Франция е удвоила вноса на втечнен газ от Русия

Украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" съобщи, че е имало „няколко атаки“ върху надземна инфраструктура през март и април, но са извършени необходимите ремонти. „Няма проблеми с наливането и изтеглянето на газ, работим както обикновено“, каза генералният директор на „Нафтогаз“ Алексей Чернишов.

Реакцията на Запада

Украйна е заинтересована европейските газови търговци да продължат да използват нейната инфраструктура, защото тя носи ценен доход на опустошената от войната икономика. Въпреки това, без допълнителни стимули за съхранение на газ, е трудно да си представим европейските газови търговци да се върнат в Украйна, каза Наташа Филдинг, ръководител на европейското ценообразуване на газа в Argus.

Миналата година ЕС преговаря с банките да осигурят застраховки за покриване на рисковете, но така и не успяха.

Високопоставен служител на ЕС обясни, че справянето с подобни проблеми е затруднено от нарастващия брой атаки. Украйна може да получи около 200 милиона евро от европейски търговци за съхранение на газ, но насрещната гаранция в този случай трябва да достигне милиард евро, каза служителят. Още: Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки. „Така че ако искате да подкрепите Украйна, просто ѝ дайте милиард евро“, каза служителят. Ценовата полза от миналата година също на практика е изчезнала.

Натрупването на газ в украинските хранилища се ускорява през лятото, когато цените на газа са най-ниски през цялата година. След това търговците продават това, което са натрупали с печалба. Това обикновено се случва през зимните месеци, когато търсенето на природен газ се увеличава поради отоплителния сезон, пише още пише Financial Times.

Миналата година през лятото разликата често беше над 20 евро за мегаватчас, но тази година е само около 5 евро/MWh, според агенция Argus.

„Разликата в цените не е достатъчно атрактивна, за да оправдае риска от изпомпване на газ във военна зона“, заключи Залфранк от Axpo.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес