Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа харчи близо 800 милиарда евро заради енергийната криза, сочи проучване

13 февруари 2023, 10:07 часа • 732 прочитания

Европейските страни са отделили 792 милиарда евро, за да защитят домакинствата и фирмите от покачващите се цени на енергията.

Държавите от Европейския съюз са похарчили или са подготвили да разпределят общо 681 милиарда евро, за да смекчат негативните ефекти от енергийната криза от септември 2021 г. насам. Великобритания е отделила 103 милиарда евро, а Норвегия - 8,1 милиарда евро, според експерти от изследователския център "Брюгел", цитирани от Ройтерс. Те призовават страните да бъдат по-прецизни, когато разпределят средства, за да се справят с кризата, породена от нарастващите цени на енергията.

От ноември 2022 г., когато беше огласено предишното изследване на анализаторите от "Брюгел", разходите на европейските страни поради енергийната криза се увеличават от 706 милиарда евро на 792 милиарда евро. Причината е, че през зимните месеци те са изправени пред негативните ефекти от решението на Русия да спре по-голяма част от доставките си на природен газ за Европа през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

ОЩЕ: Европа е загубила $1 трлн. от повишените цени на енергията заради войната в Украйна

Най-много средства отделя Германия, която е разпределила близо 270 милиарда евро. Следват Великобритания, Италия и Франция, които са похарчили по по-малко от 150 милиарда евро. 

Люксембург, Дания и Германия са страните, отделили най-много средства за справяне с енергийната криза на човек от населението.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес