Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийният министър разговаря с турския си колега за договора с "Боташ"

07 август 2024, 14:10 часа • 645 прочитания

Министърът на енергетиката Владимир Малинов за пореден път постави пред своя турски колега Алпарлслан Байрактар въпроса за предоговаряне на споразумението между "Булгаргаз“ и турската енергийна компания "Боташ“, съобщиха от енергийното ведомство. Това е станало на среща между двамата в Истанбул.

Оттам допълват, че активните преговори по тази тема ще продължат, като предстои на 15 август представители на „Боташ“ да посетят България за среща с „Булгаргаз“.

Сериозна неустойка?

По-рано енергийният експерт Илиян Василев написа, че е видял писмо на турската компания, в което тя е предупредила за сериозни последици за България, ако не се плати по 13-годишното споразумение.

Още: Твърдения: "Боташ" е отхвърлила искането на България за преразглеждане на газовия договор

БГНЕС пък предаде, позовавайки се на анализ на ICIS, че неустойката в споразумението може да доведе до това "Булгаргаз" да плати над 2,3 млрд. долара за резервиран капацитет, независимо дали го използва или не.

Подготовката на Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България и Република Турция в областта на енергетиката е била друга тема на разговор между двамата министри. Целта на документа е да създаде рамка за сътрудничество в областта на енергетиката между България и Турция и да улесни обмена на технически знания, консултации, умения и опит в съответствие с националното законодателство на страните.

Проектът извежда електроенергийната и газовата свързаност, заедно с възобновяемата енергия и енергийната ефективност като основни сфери на енергийно сътрудничество между страните. Развитието на нови проекти за електроенергийна свързаност и подобряване на трансграничния капацитет, както и насърчаването на частни инвеститори да внедряват такива проекти са сред основните мерки за задълбочаване на взаимните връзки, залегнали в проекта. Двамата министри са се съгласили, че подписването на меморандума ще съдейства за развитието на междусистемни връзки, които поддържат сигурността на енергийните доставки в региона. По покана на министър Малинов документът ще бъде подписан в София.

Още: Планиран ремонт, но газът в България поскъпва

По молба на турската страна министрите Малинов и Байрактар са обсъдили възможността за предоставяне от България на допълнителни количества вода за напояване на региона около Одрин поради продължителна суша и неблагоприятни климатични условия. В отговор министър Малинов изрази готовност София да бъде домакин на среща между делегации от двете страни за провеждане на разговори по техническите параметри.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес