Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийна комисия коригира закон, даващ монополно положение на „Лукойл“

25 октомври 2023, 13:12 часа • 1190 прочитания

Енергийна комисия коригира закон, даващ монополно положение на „Лукойл“. За целта депутатите от комисията приеха промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, внесени от Делян Добрев от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС.

Законопроектът бе подкрепен от 10 членове на комисията, против нямаше, само един депутат гласува с „въздържал се“. Предстои гледането на законопроекта на първо четене в пленарна зала. ОЩЕ: Делян Добрев за казуса с Лукойл: Проблем е, че този неграмотник е министър

Добрев обясни, че този законопроект коригира грешка на Народното събрание преди няколко седмици, която дава монополно положение на „Лукойл“ на пазара на горива. Той обясни, че става въпрос за изискването към икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт, нефтопродукти за извънредни ситуации само на територията на страната, което не е изискване по европейската директива. ОЩЕ: Денков обвини Пеевски в лъжа заради "Лукойл", ще съди Делян Добрев (ВИДЕО)

Промените целят връщане на стария режим за 50% съхранение в страната и 50% извън страната.

Законопроектът предвижда възможност от 30 юни 2024 г. запасите от нефт и нефтопродукти, съхранявани на територията на други страни-членки на ЕС да са в размер на до 70 на сто от индивидуалното определените нива на запаси за съответните категории нефтопродукти и нефт на задължените лица.

„Смятаме, че това ще насърчи конкуренцията в сектора и ще доведе до по-добри цени на горивата по бензиностанциите“, смята Добрев.

Със законодателната инициатива се предлага още значително повишение на санкцията за отказ на лицензирания складодържател за предоставяне на ползване на складов капацитет, а при повторно нарушение се предвижда отнемане на лицензията. ОЩЕ: Клатене на сглобката с "Лукойл": Схемата на Пеевски и Борисов от "А" до "Я"

Депутатите спориха кой е допуснал грешката

От своя страна Драгомир Стойнев от БСП заяви, че това не е пропуск на Народното събрание, а на управляващите. „Как тези текстове са достигнали до вас, кой ви ги е дал тези текстове“, попита Стойнев.

Добрев му каза, че председателят на бюджетната комисия е получил текстовете по мейла от Министерство на финансите, които на доверие са били разпечатани и внесени в последния момент в зала. „Сигурен съм, че нямаше да минат цедката на нашата взискателна комисия“, каза Добрев.

От своя страна Рамадан Аталай призова управляващите да се разберат кой откъде какво дава. „Управляващите сте го внесли. Недейте да прехвърляте топката“, посочи депутатът от ДПС.

Добрев уточни, че под управляващи Рамадан Аталай визира ПП-ДБ.

Междувременно Радослав Рибарски обясни, че нещо се е правило на бързо, в последния момент. „Искам също да кажа, че трябва повече време да отделим на тези промени. Мисля да не се пришпорва този път процеса“, посочи депутатът от ПП-ДБ.

Добрев му обърна внимание, че тези текстове, които сега депутатите приемат, са съществуващи, а от ПП-ДБ са се опитали да ги изменят. „Вие не сте ги разбирали, но все пак сте един от вносителите, който предложи да бъдат коригирани“, отвърна Добрев.

Станислав Анастасов от ДПС се обърна към Рибарски. „Ще ви помоля да не хитрувате, защото с едно такова хитруване на практика беше обслужен интересът на „Лукойл“. Съвместното управление, което правим трите партии, е въпрос на доверие. Колегата Цонев е бил подведен да внесе тези текстове. Ще ви помоля и вас да не злоупотребявате с нашето доверие. Ние ще крепим правителството, докато е ясно, че то не обслужва руски интереси, за което имаме съмнение. Ще ви помоля да се въздържаме от всякакви видове отлагане и хитрувания, защото е ясно какво се крие зад тях“, подчерта още Анастасов.

Според него с гласуването по законопроекта ще си проличи кой има интерес от „Лукойл“ и кой не. ОЩЕ: Кирил Петков: Не виждам какво ново се е случило за дерогацията на "Лукойл"

От своя страна Рибарски каза, че ще бъде благодарен, ако му се обясни как от сегашните или от предишните текстове, "Лукойл" се е възползвал. "Мисля, че 100-проценовите резерви създават едно очакване за увеличаване на запасите и увеличаване на сигурността в сегашната ситуация, в която имаме две войни, които се водят и винаги в основата стои доставката на нефт", посочи Рибарски. Той заяви, че от ПП-ДБ ще разберат кой чий интерес брани с връщане на стария режим. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес