Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

eMag разреши и на други компании да ползват марката "Black Friday"

18 ноември 2016, 20:28 часа • 10441 прочитания

В изявление, изпратено до медиите, от онлайн магазина eMag уточняват, че дават разрешение и  на други компании, свързани с търговия, да използват марката "Black Friday".

Ето и позицията на еMag:

"еMAG въведе събитието „Black Friday“ в България за пръв път на 28.11.2013 г. Радваме се, че го наложихме на българския пазар и то се превърна в референция за българските потребители за толкова кратко време. Затова решихме да последваме правния ред и да защитим употребата му. Заявките за защитата на тези имена под формата на търговски марки бяха подадени до българското Патентно ведомство на 24 ноември 2014 г., и бяха оценени съгласно закона.

Нашата стратегическа посока е да подпомогнем развитието на регионалния онлайн пазар и да даваме добавена стойност на потребителите. Следвайки тази посока, решихме да разрешим и на други компании в България да използват марката „Black Friday“.

Припомняме, че проверка в Патентното ведомство показва, че търговското наименование "Черен петък" вече е собственост на румънската компания "Данте Интернешънъл", която пък е собственик на два от най-големите онлайн магазини у нас - eMag и Fashion Days.

Компанията е подала заявката си за наименованието като търговската марка още на 24 ноември 2014 г., дни преди тогавашния "Черен петък", а е получила одобрение в края на януари тази година. Така "Данте Интернешънъл" ще държи правата над използването на словосъчетанието "Черен петък" до 24 ноември 2024 г.

В условията на патента е посочен разнообразен кръг от дейности – от отдаване под наем на рекламно време във всички средства за комуникация, създаване на рекламни текстове, маркетинг и "връзки с обществеността", през подреждане на витрини и фотокопирни услуги, до изследване на пазара и управление на бизнес проекти.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес