Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Забавянето на решенията за ВЕИ ще струва на България милиарди

30 септември 2024, 10:39 часа • 462 прочитания

България е изправена пред сериозен риск да загуби най-малко 2 милиарда лева по глава REPowerEU от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), след като 50-ото Народно събрание не успя да приеме ключови решения, свързани с тези средства. Това предупредиха експерти от Сдружение "Соларна Академия България“.

В последния ден на парламента заседанието му приключи с тотален цирк, след като беше прекратено заради липса на кворум тъй като народни представители от "Възраждане" и ИТН бяха блокирали парламентарната трибуна. Проваленото заседание обаче, попречи на приемането на Пътната карта за климатична неутралност и даването на мандат на служебното правителството за предоговаряне на част от енергийните реформи.

Още: След блокадата на трибуната: 50-ият парламент приключи работа заради липса на кворум

Тези документи са от съществено значение за второто плащане по ПВУ, което възлиза на 653 милиона евро. Без тях, България е заплашена да загуби около 266 милиона евро, което представлява над 30% от общата сума. Крайната дата за действия по този въпрос е 20 октомври 2024 г., а страната ни вече е последната в Европейския съюз, която не е получила втория транш по Плана за възстановяване. Един от ключовите проблеми е свързан с бъдещето на въглищните централи в страната.

Още: Финансовият министър: Промените по ПВУ трябва да бъдат пратени най-късно до 20 октомври

"В момента дори на пазарен принцип, производството на електроенергия от въглищните централи не е рентабилно. Въпреки това, никой не обсъжда закриването на мините, защото те доставят и основни суровини за ВЕИ индустрията, като литий, мед, алуминий, желязо и стомана. През последната година ясно се видя, че цената на електроенергията от ТЕЦ-овете и въглищните централи не е изгодна, особено през месеците февруари, март, април и май, когато тези централи не работиха. В момента те функционират заради повишеното търсене на електроенергия, но с добавянето на таксите за въглеродни емисии и с все повечето инвестиции в ВЕИ-та в електрическата мрежа, те ще останат най-скъпия източник, ще бъдат финансово и икономически неизгодни. Фотоволтаична система със система за съхранение на енергия, чисто икономически, предлага по-ниска цена за следващите пет години, като инвестицията е по-изгодна от тази в ТЕЦ-овете. Цената на електрическата енергия, произведена и съхранена в батерия (на база инвестицията в момента) възлиза на под 180 лв./MWh с хоризонт на използване от 10 години, а към момента само таксата за въглеродни емисии за производство на енергия от ТЕЦ с въглища е около 130 лв./MWh. Тези такси ще поскъпнат в следващите години“, коментира д-р инж. Веселин Тодоров – председател на Сдружение „Соларна Академия България“.

Експертите предупреждават, че въпросът с работните места в сектора, често се преекспонира в политически контекст, особено преди избори. Според тях обаче, вместо да се създават паника и несигурност, е необходимо да се предприемат дългосрочни мерки за преквалификация на засегнатите работници и осигуряване на реални възможности за заетост.

"Проблемът с работните места е спекулативен и политически, особено в контекста на предстоящите избори. Още през 2020 година трябваше да започнат програми за преквалификация на тези хора, които ще останат без работа. В сектора на ВЕИ има много свободни позиции за тесни специалисти като електротехници и инженери. Четири години след като е известно, че закриването на въглищните централи ще се случи през 2038 година, все още няма адекватна подготовка. Изплащането на 30 заплати наведнъж, както беше обещано преди една година е неефективно и ще превърне тези хора в тежест за социалната система. Още тогава нашето предложение беше заплатите да се изплащат разсрочено, като допълнение към основната заплата, ако тези хора продължат да работят в енергийния сектор или в областта на ВЕИ“, коментира още д-р инж. Веселин Тодоров.

Експертите от Сдружение „Соларна Академия България“ посочват, че средствата от Плана за възстановяване са жизненоважни за развитието на българската икономика – за модернизация, дигитализация и иновации, включително във възобновяемите енергийни източници и други технологии. Те предупреждават, че ако тези средства бъдат загубени, България ще остане последна в Европейския съюз във всички сфери.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес