Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Токът не може да поевтинее с повече от 2%

27 декември 2013, 12:30 часа • 22725 прочитания

Цената на тока не може да падне с повече от 2%. Изчислението направиха енергийните експерти, които участваха в общественото обсъждане на проекторешението на енергийния регуратор от догодина цената на нощната тарифа за трите електроразпределителни дружества да падне с около десет на сто, а на дневната - с под един процент, предаде Дарик.

Според експертите, решението е по-скоро политическо и няма икономическа логика, но ще доведе до сериозни проблеми в системата. От електроразпределителните дружества поставиха акцент върху намаляването на технологичните им разходи.

Зорница Генова от едно от ЕРП-тата каза, че с намаляването на нощната тарифа с десет на сто и на дневната с процент се цели стимулиране на нощното потребление, като по никакъв начин не се преразпределя тежестта и не се постига баланс между потреблението на дневна и нощна енергия. "Всички знаем, че не консумираме енергия само нощем, така че е също много спорно какъв ще бъде ефектът за крайния потребител", каза тя. По думите й неколкократното намаление в рамките на година "с липса на мотиви и диалог между всички засегнати страни" - производители и електроразпределителни дружества, както и представители на академичните среди най-вероятно ще доведе до сериозни проблеми в сектора догодина.

Междувременно от ДКЕВР заявиха, че правят анализ и на цената на природния газ. Новият председател Боян Боев изрази надежда, че от 1 април може да има намаление на цената както на синьото гориво, така и на парното и топлата вода.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес