Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт от ИТН: ЕС ще ни спре пари заради мораториума за тока и водата, Русия ще ни спре газа

16 декември 2021, 08:04 часа • 6422 прочитания

Никой не стана и не каза, че това е нарушение на Конституцията. Не може парламентът да се намеси така в действията на независим регулатор (КЕВР). Това решение заплашва аванса по Плана за устойчивост и развитие. Това заяви депутатът от ИТН в предишния парламент Иван Хиновски, който е енергиен експерт в партията на Слави Трифонов.

Поставяме ЕСО и ЕРП-тата в състояние на фалит. Страхувам се от апокалипсис в София до края на март. Ако влезе в сила този мораториум, "Топлофикация София" ще фалира и ще повлече след себе си "Булгаргаз". "Булгаргаз" няма да има пари да плати на "Газпром" и руснаците ще ни спрат газа. Отменете този неадекватен мораториум, призова Хиновски.

Още вчера, 15 декември, пред Actualno.com конституционалистът проф. Пламен Киров беше категоричен, че приетият мораториум е противоконституционен – НАУЧЕТЕ ТУК! Сигурен съм, че може да има наказателна процедура срещу България заради нарушаване на върховенството на правото, заяви Хиновски. И обясни - мораториум може да има в сектор, където не работи учреден със закон регулатор, може да се налага - в случая няма такова нещо. На противоположното мнение обаче е Корнелия Нинова.

Според Хиновски, единият вариант е да се погледне към износа на ток – от това много производители изкарват свръхпечалби. Друга идея – да се не се изнася енергия, произведена с помощта на субсидии като тези фонд "Сигурност за електроенергийната система". Визията на Хиновски е да се използва точно този фонд за подпомагане при сегашните пазарни нива на електроенергията.

Попитан от БНТ дали официално ИТН ще направи тези предложения, Хиновски каза, че експертната комисия на партията на Слави Трифонов ще направи предложенията.

Замразяваме цената на тока – а за природния газ какво става? Това е основна суровина за производство на енергия, напомни Хиновски.

"Разочарован съм от тази загуба на институционална култура в тази държава", каза още ексдепутатът. И беше категоричен, че председателят на КЕВР Иван Иванов не може и не допуска политическо влияние в решенията на регулатора.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес