Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Левът и икономиката ни няма да катастрофират заради икономическа война САЩ - Русия

04 март 2014, 20:00 часа • 29244 прочитания

Трудно ми е да повярвам, че евентуални икономически санкции на САЩ и ЕС срещу Русия биха ударили „в основата” българската икономика и българския лев. Това заяви в интервю за Actualno.com и Expert.bg икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев.

В момента изглежда малко вероятно такива санкции да бъдат наложени върху Русия. Но дори и да стане, по отношение на България влияние ще има само върху определени отрасли и върху определени фирми дори – например някои износители на вино. За цялостен шок едва ли можем да говорим, смята Ганев.

Валутният борд сега работи добре и при някакви забрани от страна на САЩ за руски инвестиции не мога да си представя, че вълната ще е толкова мощна, че да удари и еврото. Левът е вързан за единната валута, а тя трудно ще пострада – санкциите ще костват много повече на руската страна, смята експертът.

На въпрос какво би станало с газовите доставки за България при икономически санкции върху Русия от страна на ЕС, Ганев заяви, че действително можем да пострадаме. След кризата през 2009 година и спирането на доставките на природен газ тогава много говорихме за диверсификация и накрая нищо не свършихме – не осигурихме алтернативи, няма газови връзки със съседите, забранихме проучванията и добива на шистов газ. Така че сами ще сме си виновни, ако газът се превърне в „наказателно поведение” от страна на Москва, посочи икономистът.

Какво Петър Ганев още каза за ефекта от напрежението в Украйна в световен мащаб - научете в Expert.bg.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес